Medojević pisao premijeru i šefu ANB-a: Otvorite istrage protiv braće Đukanović, dokaza ima dosta, moramo se obračunati s mafijom!

26

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević napisao je otvoreno pismo premijeru Zdravku Krivokapiću i v.d. direktoru ANB-a Dejanu Vukšiću poziv da procesuiraju braću Đukanović zbog lažnih kredita i pranja novca.

Pismo gospodina Medojevića prenosimo u cjelini:

Poštovana gospodo,

Obraćam Vam se kao ključnim ljudima u Vladi koji su po Ustavu ovlašćeni da štite nacionalnu bezbjednost.

Naime, crnogorski mediji su objavili informaciju da je javni izvršitelj blokirao imovinu kompanije “Global Montenegro” i to zemljišni kompleks od 20 hiljada kvadrata u Budvi. Jedan od dva suvlasnika firme je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Javni izvršitelj Aleksandar Bošković, donio je rješenje o izvršenju kojim se zabranjuje raspolaganje i teret, je upisan 29. januara u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na devet parcela vlasništvo firme „Global Motenegro“.

Uvidom u spisak najvećih dužnika sa blokiranim računima prema posljednjem izvještaju Centralne banke Crne Gore račun „Global Montenegra“ blokiran je na 12.456.821,8 evra.

KLASIČNA PREVARA , LAŽNI KREDIT I PRANJE NOVCA!!!

Kredit je uzet 14. februara 2008. godine, a godinu kasnije aneksom ugovora, bio je “premješten” u nadležnost “Hypo Alpe Adria Bank Development”.

Firma Djukanovića uzima kredit od 5 miliona evra kod Hypo Alpe Adria banke da kupi zemlju u Potkošljunu -Budva. Ne zna se šta je banka uzela kao garanciju. Zemljište u Potkošljunu nije, jer je u trenutku odobravanja kredita to zemljište bilo u vlasništvu drugih lica, pa nije moglo biti založeno kao kolateral.

Izdavanje kredita bez valjane garancije predstavlja krivično djelo, za menadžment HAAB, ali i otvara pitanje osnovane sumnje da je i korisnik kredita imao motiv da dobije kredit, koji neće morati da vrati i da je menadžer banke propuštanjem da adekvatno obezbjedi kredit, oštetio banku, a donio nezakonitu i nepripadajuću dobit korisniku kredita.

Dobijenim kreditom od 5 miliona evra firma “Global Montenegro” kupuje zemljište u Budvi i unosi ga u svoje vlasništvo.

Imajući u vidu da je Đukanoviću prvo legao novac od kredita HAAB-a, prije nego što je on platio ugovorenu cijenu prethodnom vlasniku zemljišta, ovjerio kupoprodajni Ugovor i upisao “Global Montenegro” kao novog vlasnika, jasno je da u trenutku isplate kredita od strane HAAB-a prema “Global Montenegru”, banka nije imala valjanu garanciju, tj hipoteku na zemljište u Podkošljunu. U trenutku isplate kredita “Global Montengero” nije imao nikakvo zemljište u vlasništvu, upisano u knjigu nepokretnosti, niti je na bilo koji drugi način obezbjedio garanciju za kredit od 5 miliona evra.

Ovo je vrlo važna činjenica jer se ispostavilo da za 8 godina “Global Montenegro” nije platio ni centa glavnice ni kamate, a banka nije ni pokušavala da aktivira gaanciju i naplati svoje potraživanje, što ukazuje na osnov sumnje da se radi o tzv “lažnom ili fiktivnom kreditu”.

Ovde je vrlo važno napomenuti da je proces likvidacije HAAB-a pratio i krivicno pravni proces u kome je više izvršnih direktora i članova Borda ove banke osuđeno na zatvorske kazne, a austrijski parlament je imao više saslušanja povodom ovog jednog od najvećih korupcionaških skandala u Austriji.

Veliki broj eminentnih novinara, analitičara, poslanika je čitavo vrijeme ove afere ukazivao na spregu bezbjednosnih službi, političara i mafije sa Balkana u kriminalnim aktivnostima, korupciji na visokom nivou i pranju novca.

Sprega Prve banke i HAAB-a je odavno poznata, veoma razgranata i duboka, pa se sa aspekta bankarskog poslovanja moglo govoriti o povezanim pravnim licima. U Bordu HAAB-a su uvijek bili visoki funkcioneri DPS , izmedju njih i Petar Ivanović, savjetnik i čovjek od povjerenja Đukanovića. Izvršni direktor Prve Banke Tarik Telačević, bio je izvrsni direktor HAAB. Jedna ozbiljna istraga poslovne “saradnje” Prve banke i HAAB bi otkrila ozbiljne kriminalne sprege i transakcije koje su školski primjer sumnjivih transakcija i pranja novca.

Sprega izmedju HAAB i režima DPS-a i braće Đukanović, najbolje se vidjela kroz logističku podršku prevare građana kroz kredite u švajcarskim francima. Više hiljada građana Crne Gore je bilo , uz saučesništvo države i Centralne banke, uvučeno u dužničko ropstvo i opljačkano kroz ovu prevarantsku šemu. Vise korisnika ovih toksičnih bankarskih proizvoda je izvršilo samoubistvo.

Novoformirana faktoring firma “HETA” je preuzela sve kolaterala HAAB u nepokretnostima koje su založili građani i firme u Crnoj Gori. Nejasna vlasnička struktura ove firme bila je osnov za sumnju da se radi o paravan firmi iza koje stoji Aco Đukanović i Prva banka.

HETA je bila dužna da Centralnoj banci dostavi dokaz da je za preuzete nepokretnosti od HAAB uplatila određeni procjenjeni iznos. Kroz sudske procese oštećenih korisnika kredita u švajcarskim francima došao sam do dokaza i dokumenata koji dokazuju da HETA nije platila ni cent za imovinu koja je procjenjena na preko 200 miliona evra.

Kada sam saznao ko su advokati koji zastupaju HETA i koji direktnom pogodbom nude vlasnicima nekretnina da otkupe svoje nekretnine koje su založili za kredite (koje nijesu otplatili) po višestruko nižim cijenama od realne, samo da plate u kešu, sumnje da je stvarni vlasnik HETA Aco Đukanović bile su sve veće.

Kada je broj krivičnih prijava protiv HETA počeo da raste, a činjenica da je HETA kroz likvidaciju HAAB dobila imovinu vrijednu 200 miliona evra besplatno, stvarni vlasnici HETA odlučuju da transformišu ovu firmu, u cilju prikrivanja veza sa HAAB-om.

HETA se transformise u novu kompaniju “HOLD CO” čiji je izvršni direkor Ivan Popović, šura Blaža Đukanovića.

Stvari postaju jasne. Stvarni vlasnici HETA , HOLD Co su članovi porodice Đukanović.

Tako da su Blažo i Aco Đukanović “zaplijenili” od Mila Đukanovića 20.000 kvadrata zemlje u Budvi. A ko je vratio onih 5 mliona evra kredita HAAB banci . NIKO.

Neviđena drskost, guranje prsta u oko novoj vlasti i ponižavanje države Crne Gore.

Dokazan fiktivni kredit i osnovana sumnja da je Milo Đukanović preko HAAB , sklapanjem fiktivnog kredita oprao 5 miliona evra novca porijeklom od kriminala.

HAAB likvidirana, kredit od 5 miliona evra nije vraćen, a zemljište od 20.000 kvadrata koje je služilo kao kolateral za kredit ostalo u porodici Đukanović. Krug je zatvoren. Novac sumnjivog porijekla opran. Milo Đukanović na kraju dobar 5 miliona evra plus 20.000 kvadrata.

Poštovana gospodo,

Premijer Krivokapić je više puta javno izjavio da u Crnoj Gori neće više biti privilegovanih pojedinaca.

Evo prilike da nova vlast, koju sam i ja i PzP podržali, pokaže i dokaže na djelu da Milo i Aco Đukanović nijesu nedodirljivi i privilegovani i da se protiv njih dvojice i drugih aktera ove kriminalne transakcije otvori istraga i da se podignu optužnice, jer su ovdje stvari vrlo jasne i dokazi su tu. Samo je pitanje postoji li politička volja da se braća Đukanović procesuiraju zbog krivičnih djela za koje postoji osnovana sumnja da su ih počinili.

26 Comments
  1. Serdar komentariše

    Izgkeda da si Medo sve bio u pravu.

    1. Ksilofon komentariše

      Posebno je u pravu za vladiku Joanikija agenta ANB 🙂

      Jedva čekam da vidim rezultate DF u Nikšiću kad izađu na izbore zajedno sa čovjekom koji je vladiku nikšićkog optužio da je policijski agent.

      1. Tajci komentariše

        Ne lupetaj blavoru. Procitaj tekst pa komentarisi ako si upste u stanju.

        1. MaxWolf komentariše

          Nema kad da procita, iz centrale komiteta je javljeno sta da napise

  2. Bajes komentariše

    Ponovo sve u pravu ! Svima je postalo jasno, ali sada je kasno! Popularni Medo po ko zna koji put sve u pravu. Narod je uz tebe!
    #Medojesveupravu

  3. Sinolea7 komentariše

    E da vidimo šta će veseli licemjer Pinokio Zdravković da odgovori.
    Taj čovjek drži riječ najduže 24h, on se OGRADIO od svega što je OBEĆAVAO prije izbora! Premijer prevara, Medo legenda!Od sad samo uz Meda. #Medojesveupravu

  4. Anđeo sa Trebjesa komentariše

    Medojeviću, svaka ti je zlatna. Pravo u centar gađaš

    1. LipaLipa komentariše

      … ti si „andjeo“ ko medo, zlacani, … ne odoljeh, kao da sam sebi tercira, … ako drugojace, oprosti, … no si i odvise providan, … aj’ zdravo, …

  5. L komentariše

    … medo krenu u ofanzifu, najzescu, … cetvrta ili peta, zaboravio sam, … kao i sve“ofazive“ sudbonosana po drzavu i narod, … no malo morgen, sudbonosna za njihovu, … interesnu zajednicu front i njega, … ne sporim sve oko „prve fmilje“ garant istinito, … no neka se izvinu narodu javno za svoj kukavicluk, … dozvoli su razlastenje skupstne(razni savjet, agencije, ma ..), … da ne pominjem izbor tuzioca, sudija, ma, … bez potrebe povecali administraciju, … roskovi bre(saka jada smo mi, pogotovu sada). … omogicili „gospodaru“ da preuzme uticaj, ma dil … popravljajte ono sto se porusli, … batali se jevftine propagande, … prvo izvinjenje pa onda ostalo, medo!!!, … NK je odlucen vec, fali li ste … aj’ zdravo, …

    1. LipaLipa komentariše

      … upsss, komentar, naravno, LipaLipa, greska, nije problem, valda, ‘aj zdravo, …

  6. Ola komentariše

    #POSLUSAJTEMEDADOKNIJEKASNO! #MEDOJEVICJEDOBRIHNAMJERA! #MEDOJEVICJESVEUPRAVU! #DASTEMUDALISANSUNEBIHAPSILISRBE !

  7. zdravko komentariše

    Bravo, hapite više ili ostavke

  8. tako stoje stvari komentariše

    Auuu brate Medo, jesi bezobrazan 🙂 dje ovako javno, da ih obrukaš 🙂 brukaaaaa….sve crno na bijelo ( a nije URA)

    Udario bi Zdravo da smije na šefa da smije…dje si vidio da uposleni udara na gazdu firme. Dobiće otkaz, veseo ne bio, dje će onda siroma… 🙂

    1. LipaLipa komentariše

      … crno na bijelo, ponovo, obnovilo pricu, … medo „istrazio“, preko DK, … no dobro da se prica. … neka tuce oko „perja“, … sabira rod sve, ima neko vreme, … vise oni(rod) cijeni, posteno i istinu, … nego ove izborne „talambase“, … no Krivi kriv, sto je ziv, obaska premojer. … no ce medo, manda, milan(Bred), referentni, … ne sprdaj se Stvari,, … rode moj, nepristrasni, … aj’ zdravo, ne zajeri, dobra namjera, sigurno, …

      1. Kontra revolucija komentariše

        @Lipa Lipa
        URAš, što dvolicno ?.
        Iz sopstvenih interesa ili sendvicarski ?.
        Ako je Medo kriv što je dopustio u ranijim godinama ovu kriminalnu DPS praksu koju navodiš, što onda štitiš URAu i Krivokapica koji to isto sada rade !.
        Dozvoljavaju Djukanovicu da dalje radi svoje kriminalno korumpirane poslove !.
        Gledati i nesprecavati korupciju i kriminal je isto kao i licno ucestvovati u tome !!!.
        Nema više izgovora : Pa mora sve po zakonu i proceduri !.
        To ne pali više !.
        Uhapsi pa istrazuj !.
        Ili zašto postoje iztrazni zatvori ?.
        Malo providna tvoja URAška i Krivokapiceva propaganda !.
        A po broju minusima 👎 bi sa malo inteligencije vec trebao da shvatiš da si usamljen i na pogrešnom putu !.
        Neda se narod više prevariti !.
        30to godišnje rane su još duboke !.

        1. LipaLipa komentariše

          … Contra, .. ne volim, nema potrebe, pravdnje, … tica slobodna, nista partije, … kao sto citas, nikog ne branim, apriori, … podzavam i meda, da kako, … za ono sto radi dobro,… nijesu sporni ciljevi Contra, … nikad bili, kod casnih, … nacini otkivaju karakter, … oni, nacini Contra, bili uvijek sporni, ..svi. svi smo gledali kriminal „familije“ i njegove klike, … prvi put u istotiji, potonjoj, … dobili Vladu, izbornu volju roda, … i sve partije bukvalno da je urnisu, … ne moze, nidje ne moze Contra,, … prvo hapsi pa istrazuj, … i kad bih bio za to, a nijesam, anahrono, … revolucije donijele samo zlo, … nista. ma bas nista dobro, difolt, … ne pisem ja za minuse i pluseve, … istina pocinje od Jednog, … prouci istoriju(ma i laznu) pa ces znati, … vise no zadovoljan sa brojem pluseva, … nemoj o „ranama“, povredjujes ranjene, … cini dobro Contra, bice dobro, … ne obaziri se na pluseve, … pucina je stoka grdna, ,,, ne da se narod prevariti, od nedavno, … ma se ipak spremate na varanje, … oduzih, ostalo kao u osnovnom postu, … aj zdraavo, …

  9. Nadežda J komentariše

    HETA je bila u vlasništvu Austrijske države.
    Petar Ivanović nije nikada bio u Bordu Hypo Banke, bio je jedan od Izvršnih direktora koga su smijenili znog neoravilnosti u radu, to je bio i Telačević.
    Šon koji več fuže kso vodi Banku sa bankarstvom nema mnogo veze.

  10. Niksic hrabri komentariše

    Medo je sve u pravu od prvog dana! PODRSKA ZA DF, OVE GODINE NA LOVCENU I slozno SRBI ZA SRBE a Medo nek nam bude prijatelj Crnogorac

  11. Sibirski komentariše

    #Medojesveupravu
    #DFjesveupravu

  12. t-rex komentariše

    Sta reci osim #Medojesveupravu#

  13. Rajko komentariše

    A kako jadan dok se ne smijemi Katnić

  14. PRAVEDNIK komentariše

    medojevicu zasto bi ti pisa premijeru i vladi zasto ti ka predstavnik vlasti ako jesi ne podjes kod njih ti personifikujes tu vlast jer si poslanik vladajuce vlasti nijesu daleko osim ako neces da zenu vodis kod sudije ili tuzioca tako rece medo kad si dosa deset minuta prije glasanja za novu vladu . ili si i dalje u dosluhu sa milovim tajkunom koji ne smije doci u slobodnu crnu goru kako rece cim se promijeni vlast mila djukaja duska knezevica . presavij tabak ti ostali iz pzpea ili vi iz df i podnesite krivicne prijave i to sad odmah protiv djukanovica za telekom limenku prvu banku niciju kucu pirues banku i jos na stotine prijava ,pa protiv ovoga gvozdenovica , pa marko milacic protiv ovoga petra ivanovica za abu dabi fond , eto tako medo . podji popricaj snjima i podnesite inicijativu u skupstinu i trazite vanredno zasijedanje za ove stvari i za smjenu u.p. lazovica i kumpasnije i za izmjenu zakona o tuzilastvu i sudskom savjetu . dosta stvari si u pravu i ja se slazem snjima ali podji i poricaj jer oni nece od naroda imatiu vise jer su i sami trazili prof. krivokapic od 200 dana a to je dovoljno da se vide rezultati.

  15. Rade komentariše

    Vuković je za CdM izjavio da je Medo počeo da radi za DPS. Znali smo to i bez njega.

    1. sMILE komentariše

      Vuković je izjavio za CdM 🤣🤣🤣

  16. kuca komentariše

    #Medojesveupravu#
    #Zdravkojekrivzasve#

  17. Milica komentariše

    Bravo Medo !

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.