Ima se, može se: Blažo založio imovinu za milionski kredit!

2

Biznismen Blažo Đukanović ponovo je založio svoju i imovinu firme “BB Solar”, šest poslovnih prostora u Podgorici na ime milionskog kredita.

Nakon što se kompanija sina šefa države Mila Đukanovića i poslovnog partnera Ivana Burzanovića, oslobodila kreditnih zaduženja, poslovni prostori u prizemlju zgrade „Croling“ u podgoričkom naselju Kruševac, od 84, 78, 9 i 43 kvadrata, založeni su krajem prošle godine na ime kredita od milion i po eura. Hipoteka je upisana 13. januara u list nepokretnosti, a istog dana osvanula je i na poslovne prostore u zgradi Vektre, od 47 i 412 kvadrata, koje su vlasništvo mlađeg Đukanovića.

„Povjerilac Hipotekarna banka, dužnik ‘BB Solar’, Blažo Đukanović i Ivan Burzanović, dug 1.500.000 eura, rok 1. septembar 2029“, piše u listu nepokretnosti u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Banka je ujedno upisala i zabranu otuđenja, opterećenja i izdavanja u zakup bez pisane saglasnosti povjerioca, kao i zabilježbu pristanka na neposredno izvršenje bez odlaganja, nakon dospjelosti obezbjeđenog potraživanja.

Na poslovne prostore u zgradi Vektre prije dvije godine upisana je hipoteka na isti kreditni iznos, ali je tada naznačeno da je korisnik kredita firma “BB Hidro”, takođe partnerska kompanija mlađeg Đukanovića i Burzanovića koja se bavi izgradnjom malih hidroelektrana.

Inače, “BB Solar”, firma koja se bavi postavljanjem električnih instalacija, založila je poslovni prostore u Podgorici, a Đukanović svoja dva u Vektri, kao garancija beogradskoj kompaniji “Siemens”, a teret je 13. januara upisan u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine.

„Povjerilac Hipotekarna banka, dužnik ‘BB Solar’, Blažo Đukanović i Ivan Burzanović, dug 722.592 eura, rok 30. jul 2021. Korisnik garancije ‘Siemens DOO Beogra“, piše u listu nepokretnosti, a banka je upisala i zabranu otuđenja opterećenja i izdavanja u zakup bez pismene saglasnosti.

Inače, Vlada je srednom janura dala saglasnost da se prekine postupak odobravanja izgradnje objekta male hidroelektrane “Slatina” na vodotoku Slatina u opštini Kolašin, kao i budućih novih malih hidroelektrana dok radna grupa Ministarstva kapitalnih investicija okonča postupak kontrole procedure i zakonitosti zaključenih ugovora o koncesiji za male HE.

Malu HE “Slatina” gradi kompanija BB “Hidro”. Đukanovićeva firma prijavila je Ministarstvu ekologije, urbanizma i prostornog planiranja gradnju male hidroelektrane (mHE) „Slatina“ na vodotoku istoimene kolašinske rijeke.

Prijava je Urbanističko-građevinskoj inspekciji, koja je u nadležnosti resora na čijem je čelu ministar Ratko Mitrović, dostavljena 10. decembra i potpisuje je Đukanovićev poslovni partner Ivan Burzanović, koji je ovlašćeni zastupnik i ima polovinu akcijskog kapitala firme.

Vlada, na čijem je čelu bio Duško Marković, prije dvije i po godine donijela je odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti za izgradnju male hidroelektrane “Slatina”, kojom je predviđeno da Uprava za nekretnine ekspropriše 600 kvadrata zemlje u vlasništvu staromještanskih porodica u mjestu Raško Mioska i time omogući realizaciju projekta.

Firma “BB Hidro” je u maju 2015. godine od tadašnjeg Mi­ni­star­stva odr­ži­vog raz­vo­ja i tu­ri­zma tražila dobijanje urbanističko-tehničkih uslova (UTU) za gradnju mHE “Slatina”. Resor, kojim je tada rukovodio Branimir Gvozdenović odbio je zahtjeve firme “BB Hidro”, uz obrazloženje da za vodotok kolašinske rijeke nije ura­đe­no hidrološko istraživanje, uz naglasak da je neophodno da se uradi studija lokacije.

Godinu i po kasnije, početkom 2017, Đukanovićeva firma ponovo podnosi zahtjeve za dobijanje UTU, koji su potom izdati.

“BB Hi­dro” je još ranije dobio ener­get­sku do­zvo­lu za iz­grad­nju mHE “Sla­ti­na” sna­ge 452,98 ki­lo­va­ti i ukup­ne go­di­šnje pro­iz­vod­nje od 1.224 gi­ga­vat-sa­ta. Izgradnjom malih hidroelektrana u Crnoj Gori uglavnom se bave biznismeni bliski vrhu DPS-a, a radi se o profitabilnom poslu.

Protesti građana su učestali zbog ovih projekata širom Crne Gore, uz poruke da se uništava životna sredina i uz zahtjeve da država to ne dozvoli.

Izvor: Vijesti

2 Comments
  1. Rodjo komentariše

    Ništa čudno. Bajagić iz Plužina nije Milov sin pa ne zaostaje za Blažom ni cent. Pošaljite inspekciju u Pž pa ćete videti šta je bagra i lopovluk.

  2. zdravko komentariše

    Donijeti zakon o porijeklu imovine koji će važiti za sve građane. Ko nema dokaza oduzeti imovinu plus krivično da se odgovara. Vlada da donese specijalni zakon sa kojim će smijeniti sve sudije koji su saradlivali sa prethodnom vlasću

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.