Spajić: Zatekli smo kataklizmičnu situaciju

0

U toku je pres konferencija Vlade povodom predstavljanja paketa mjera podrške privredi i građanima za prvi kvartal 2021.

Na pres konferenciji govoriće ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina Božović te državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović.

“Podsjetimo se nezahvalne situacije koju smo zatekli. 2020. malo rečeno kataklizmična sa zastrašujućim podacima. 19 odsto nezaposlenosti, fiskalni deficit iznad 10 odsto, imamo sliku koja je jako teška i uprkos tome uspjeli smo da izađemo u pravom trenutku na tržište i dobijemo injekciju koju trenutno koristimo“, kazap je ministar finasija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

“Ona nam je dala vremena da se konsolidiujemo i duboko razmislimo šta činiti u narednim mjesecima i godinama. Da je Crna Gora čekala januar ne znam da li bi dočekali što se tiče likvidnosti trezora. Imali smo akutnih problema. Kao tim nismo mogli da se previše fokusiramo na strateška pitanja nego smo morali da gasimo male vatre koje se konstantno pojavljuju.“, naveo je on.

“Imali smo poslije plasiranja obaveznica, situaciju sa budžetom. Kad smo shvatili kako je loše napravljen ide odluka o privremenom finansiranju. Poslije toga Montenegro Airlines. Mi smo tu situaciju riješili u našu korist osnivanjem kompanije koja će brzo imati pet članova borda i novog direktora i koja će raditi sigurno prije početka sezone.“, dodao je Spajić.

Barska plovidba – zatekli tešku situaciju

“Izviješteni smo da državna pomoć nije dozvoljena u tim situacijama. Sa kineskom bankom Eksim imali smo razgovore u zadnjih 10 dana i došli do dobrog rješenja u Crnoj Gori. Eksim banka je imala da povuče sve garancije – 58 miliona dolara. Time bi došli u rizik da neki povjerioci iskoriste to da nam traže da i oni čak naplate svoja potraživanja u odnosu na Crnu Goru. Bili bi u legalnom vakumu, rizičnom i teškom za državu.“, kazao je Dpajić govoreći o Barskoj plovidbi.

“Mislim da smo stvarno uspjeli da napravimo mjere koje su mnogo jače nego ikad implementirane u Crnoj Gori.“, konstatovao je Spajić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.