Američka ekonomija bilježi velike gubitke

0

Američka ekonomija je u 2020. godini zabilježila najveće gubitke još od Drugog svetskog rata, što je posljedica pandemije covida 19 infekcije.

Ukupan gubitak od 3.5 odsto u prošloj godini u recesiji koja je formalno počela u februaru,  najveći je od 1946. Prethodio mu je rast od 2,2 procenata u 2019. Ekonomski gubici uzrokovani globalnom pandemijom prvi su posle više od deset godina i ekonomske krize koja je svet pogodila tokom 2007-2009.

Pregled koji je u četvrtak objavio Sekretarijat za trgovinu ukazuje da je krajem 2020. povećana proizvodnja i započet oporavak od posljedica pandemije. To se, događa u trenutku povećanja broja oboljelih od covid zaraze, ali i potrošnje skoro tri hiljade milijardi dolara novčane pomoći dodijeljenih građanima na osnovu odluke američkih vlasti.

Federalne rezerve zadržale su vrijednost referentne kamatne stope tokom noći oko nule i obavezale se kupovinom obaveznica,da će4  nastaviti da usmeravaju novac u ekonomiju.

Inače, u posljednja tri mjeseca 2020. bruto društveni proizvod povećan je za četri odsto na godišnjem nivou. Razlog za to bilo je, kako izvještava agencija Rojters, neodobravanje drugog novčanog paketa pomoći, smanjenje vrijednosti prosječne potrošačke korpe, što je zasijenilo povećanje proizvodnje i situaciju na tržištu nekretnina.

Značajno nazadovanje, nakon rasta od 33.4 odsto u periodu između jula i septembra 2020, uticalo je da bruto društveni proizvod ostane znatno ispod nivoa sa kraja 2019.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.