Vojnici Krsta Zrnovog pjevali „Sprem’te se, sprem’te četnici“: Hoće li „komite“ promijeniti plej-listu!?

1

Istoričar i publicista Jovan Markuš, po ko zna koji put, pokušao je da iznošenjem neoborivih dokaza izliječi srbofobiju kod savremenih „patriota“. U tom kontekstu, istakao je i jednu interesantnu činjenicu.

Naime, koliko god se lažikomite zgražavale nad ovom linjenicom, vojnici Krsta Zrnovog Popovića umjeli su da zapjevaju – „Sprem’te se, sprem’te četnici“.


Markuš ističe da u Glasu Crnogorca“, br. 9 od 29. marta 1942 g. na stranici 2 piše između ostalog sljedeće: „Pošlo se sa Cetinja kamionima sa pjesmom starom ali još popularnom,koja je uvijek mirisala na barut, zvala na poklič:“Sprem’te se, sprem’te četnici“.

„Možda će sada ovi današnji nazovi komiti početi da pjevaju umjesto Sekuline ,,Majske zore“ ovu pjesmu koju su pjevali Krstovi vojnici.“, zaključio je Markuš.

Istoričar, mr Tomaš Damjanović, ističe da bi se zelenaši i četnici, onovremena narodna sloga u neobičnim okolnostima, zacijelo ispisali iz istorije kad bi znali na koji način se, u nekoj 2020-21. godini, interpretira njihov odnos.

„To nisu bili krvni neprijatelji, još manje simboli dvaju suprotnosti – nezavisna Crna Gora i Velika Srbija – kako ih, pojednostavljeno, prikazuju današnji nadrinaučnici, već su, u jednom mučnom vremenu, i jedni i drugi, s manje ili više uspjeha, pokušavali da održe predratno ili reafirmišu jedno još starije stanje. U najkraćem: pogled na državno uređenje bio je efemeran u odnosu na nespornu činjenicu prema kojoj su i jedni i drugi sebe vidjeli dijelom srpskog naroda.“, zaključio je Damjanović.

1 Comment
  1. Kontra revolucija komentariše

    Koja blamaza !.
    Sta ceš, to je ta nova nepismena ajfonska generacija !.
    Tesko nama svima sa njima !.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.