Rusija mijenja prirodni gas za gorivo budućnosti

0

Rusija može postati krupni globalni proizvođač i izvoznik vodonika, jednog od ekološki najprihvatljivijih izvora energije. U to je uvjeren nobelovac Rae Kvon Čung. Na čemu se zasniva njegova prognoza, šta se danas dešava na tržištu vodonika kao goriva i pod kojim uslovima je zaista moguć proboj vodonika u Rusiji?

Kada svijet odustaje od emisije ugljenika, Rusija ima potencijal da postane važan izvoznik vodonika. Ovo je u četvrtak izjavio dobitnik Nobelove nagrade za mir, predsjedavajući Međunarodnog komiteta za dodjelu nagrade „Globalna energija“ Rae Kvon Čung.

Gorivo budućnosti

„Pretpostavlja se da će upravo vodonik postati energija budućnosti“, rekao je Rae tokom svog govora na Gajdarovskom forumu.

„Rusija može postati glavni izvoznik vodonika. Rusija može biti vrlo konkurentna na ovom tržištu. Ona može proizvoditi i izvoziti vodonik isto kao što sada izvozi prirodni gas“.

Međutim, po mišljenju nobelovca, sa tehničke tačke gledišta, Rusija ne može sama da reši ovaj problem. Za to će biti potrebna pomoć Evropske unije, Južne Koreje i drugih zemalja koje „mogu da preuzmu obavezu da kupuju vodonik koji je proizveden u Rusiji“. Stručnjak je istakao da smanjenje emisije ugljenika do nule može postati novi podsticaj za svijet, motivišući zemlje da stvore novu industriju za razvoj ugljenik-neutralne ekonomije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.