Kon: Mjere ne bi trebalo popuštati bar do kraja januara

0

Uprkos nešto boljoj epidemiološkoj situaciji s korona virusom u prethodnom periodu, mjere koje su na snazi ostaće nepromijenjene najvjerovatnije do kraja januara.

Ovo je  najavio epidemiolog i član kriznog štaba dr Predrag Kon, koji  kaže da se u Srbiji još uvek bilježi veliki broj zaraženih na dnevnom nivou, te da još uvek ne možemo govoriti o brzom popuštanju mjera! – Još imamo dijelom nepovoljnu, a dijelom nestabilnu situaciju, zavisno od dijela Srbije. Beograd još uvijek ima blizu 600 novozaraženih na dnevnom nivou. To je visok broj. Dakle, ne možemo govoriti o nekom brzom popuštanju. Treba da se, ukupno gledano, spustimo na dvocifren broj da bismo uopšte mogli da pričamo o tome, a mi smo još na četvorocifrenim brojevima, tako da smo još daleko od toga – kaže dr Kon i dodaje da će „produženja radnog vremena za neke objekte biti, ali, vjerovatno, uz žestoko protivljenje medicinskog dijela kriznog štaba“.

Ipak, ni to ne očekuje do kraja ovog mjeseca. – Jako je važno da, ako se spušta aktivnost virusa, ne dozvolimo ponovno podizanje. Mi već imamo vrlo relaksirane mjere. Vjerovatno će u kriznom štabu biti borba da se nekim objektima produži radno vrijeme za neki sat, ali o tome će biti riječi u narednom periodu. Mislim da tokom januara nema ni govora o tome – naglašava Kon i dodaje da na važeće mjere nisu stavljeni rokovi, a da „nema ni teoretske osnove da se nešto toliko promijeni u drugoj polovini januara da bi došlo do popuštanja mjera“.

Što se odziva za vakcinaciju tiče, Kon kaže da očekuje da će on biti još veći. – Vrše se ozbiljne pripreme za vakcinalne punktove i velike centre, kao što će biti Sajam. Istovremeno pripremaju se ekipe u okviru domova zdravlja. Tu ima mnogo posla, koji se obavlja i sada dok još nema velikog broja vakcina – navodi Kon, koji građanima savjetuje da se odluče za prvu vakcinu koja je dostupna i do koje mogu da dođu, kako bi što prije dobili zaštitu.

I imunolog dr Srđa Janković istakao je juče za TV Pink da virus korone „ne posustaje“ i da je rano govoriti o nekom ozbiljnijem poboljšanju epidemijske situacije: – Nisu mali brojevi novozaraženih ni u kom slučaju, a to i nisu brojevi nego ljudi. Možda jesu nešto manji nego što su bili u nekom periodu krajem prošle godine, ali pitanje je koliko je to realna slika jer je poznato da se ljudi manje javljaju lekarima preko praznika.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.