Evropska unija reagovala na zabranu Petkoviću da uđe na Kosovo

0

Portparol EU, Peter Stano, u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, bio najavljen za posjetu Kosovu na „odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane“, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine, o posjetama zvaničnika.

Stano je rekao da posjete obije strane moraju da se odvijaju u duhu koji doprinosi normalizaciji odnosa Begrada i Prištine.

„Još jednom podvlačimo da EU očekuje da se poštuju i primjenjuju svi sporazumi postignuti u dijalogu, kome posreduje EU, uključujući i onaj o posjetama zvaničnika. Strane su se dogovorile o jasnim modalitetima za sprovođenje posjeta i taj sporazum ne treba politizovati“, izjavio je Stano za Tanjug.

„Pozivamo obije strane da riješe sva neslaganja, uključujući i ona oko zvaničnih posjeta, i da promovišu atmosferu pogodnu za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju, a sve za dobrobit građana“, zaključio je Stano.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, onemogućen je noćas od strane privremenih institucije u Prištini da posjeti južnu srpsku prokrajinu, obiđe poplavljena područja u srpskim sredinama i ugroženim domaćinstvima uruči humanitarnu pomoć.

Petković je ocijenio da ovakav potez pokazuje da su „Srbi ponovo mete predizborne kampanje u Prištini“, ali i da EU, kao glavni posrednik u dijalogu, „nije u mogućnosti da garantuje sprovođenje postignutih sporazuma, uključujući i onaj o slobodi kretanja“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.