Prijetnja potpredsjedniku Amerike: Ultimatum od 24 sata da udari na Trampa

0

Predstavnički dom američkog Kongresa sa demokratskom većinom glasaće o rezoluciji kojom se traži da se potpredsjednik SAD Majk Pens pozove na 25. amandman kako bi američki predsjednik Donald Tramp bio uklonjen. Pensu je dato 24 sata da se izjasni o tome, prije nego što sa nastavi sa postupkom za opoziv (impičment) Trampa.

U Predstavničkom domu će se danas ili sjutra glasati o rezoluciji kojom se od potpredsjednika Pensa traži da se pozove na 25. amandman američkog Ustava koji omogućava potpredsjedniku i članovima američke vlade da smijene predsednika ukoliko je nesposoban da obavlja svoje predsjedničke dužnosti.

U pismu svojim demokratskim kolegama u nedelju uveče, predsjedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi pozvala ih je da jednoglasno usvoje rezoluciju o 25. amandmanu. Taj potez će, očekuje se, spriječiti preostali Trampovi republikanski saveznici.

„Ako ne se ne usvoji jednoglasno, idemo dalje. Pozivamo potpredsjednika da odgovori u roku od 24 sata. Potom ćemo nastaviti sa postupkom za opoziv“, zaprijetila je ona.

Podsjećajući na „užasne napade“ na američku demokratiju i Ustav nakon opsade Kapitola, Pelosi je pozvala političare da „djeluju hitno, jer ovaj predsjednik (Tramp) predstavlja neposrednu prijetnju i po Ustav i demokratiju SAD“.

Pelosi se prethodno požalila da su ona i senator Čak Šumer pokušali da stupe u kontakt sa Pensom kako bi ga nagovorili da pokrene 25. amandman, ali su ih držali na vezi 20 minuta ali se on nije javio niti odgovorio na poziv.

Ukoliko se Pens ne izjasni u roku od 24 sata, što je malo vjerovatno, jer osim njega i većina zvaničnika Trampovog kabineta treba da odluči o tome, demokrate planiraju da nastave sa opozivom predsjednika zbog navodnog podsticanja prošlonedeljne pobune.

Kako prenosi RT, demokrate su odlučne da ukaljaju Trampa što je više moguće i blokiraju ga da se ponovo kandiduje za predsednika 2024. godine. „Realnost je da ga dvotrećinskom većinom u Senatu neće ukloniti prije 20. januara, tako da je riječ o sprečavanju ponovne kandidature“, rekao je politički analitičar Dejvid Džoli za Em-es-en-bi-si.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.