Japarov pobijedio na predsjedničkim izborima u Kirgistanu

0

Nacionalistički lider Sadir Japarov pobedio je na predsedničkim izborima u Kirgistanu, učvrstivši tako vlast tri meseca nakon što su demonstracije zbog spornog parlamentarnog glasanja odvele tu centralnoazijsku zemlju u politički haos.

Centralna izborna komisija saopštila je da je Japarov dobio 79,3 odsto glasova, nakon što su prebrojani skoro svi glasački listići.

Većina glasača takođe je podržala predlog za reformu ustava kako bi se predsedniku dala veća ovlašćenja, saopštila je komisija.
Zapadni izborni posmatrači predsedničke ili parlamentarne izbore u Kazahstanu nikada nisu ocenili kao „slobodne i poštene“.
Pročitajte i ovo:
Od zatvorenika do predsednika Kirgistana

Izbori su održani nakon što su 4. oktobra 2020 poništeni rezultati spornih parlamentarnih izbora, posle kojih su pristalice opozicije izašle na ulice u osudi velike kampanje kupovine glasova u korist partija bliskih tadašnjem predsedniku Soronbaiu Jenbekovu, koji je ubrzo podneo ostavku.

Japarov je bio na izdržavanju zatvorske kazne zbog uzimanja talaca kada su ga demonstranti oslobodili tokom nemira.

U vakuumu koji je usledio, Japarov je postao premijer, a potom su ga poslanici izglasali za vršioca dužnosti predsednika.
Sukobi nakon parlamentarnih izbora u Kirgistanu
Fotogalerija
Sukobi nakon parlamentarnih izbora u Kirgistanu

Japarov se trudio da se predstavi kao neprijatelj organizovanog kriminala i korupcije, obećavao veće plate i penzije. Njegovi kritičari, međutim, tvrde da je povezan s podzemljem. Oni strahuju i da će pobeda Japarova dovesti do autoritarne vlasti.

Sa ekonomijom oslabljenom pandemijom korona virusa, novi predsednik moraće da se pomiri sa većom zavisnošću od velikog kineskog suseda i Rusije, savezničke zemlje u kojoj rade stotine hiljada Kirgiza.

U Kirgistanu, koji je doživeo prevrate 2005. i 2010. godine, kao i epizode međuetničkog nasilja, česte su političke krize.

 

Izvor: Portal Radio Slobodna Evropa

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.