Raković za RTRS: Srbija i Srpska su jedan organizam, nadamo se da će to s nama ponovo biti i Crna Gora

8

U prazničnom programu Radio-televizije Republike Srpske, povodom Dana Republike, petu godinu zaredom gostovao je istoričar dr Aleksandar Raković. On se zahvalio na toj časti i kazao da mu je žao što ove godine nije bio u mogućnosti da bude u studiju u Banjaluci, već je govorio iz studija u Beogradu.

Raković je podsjetio da su Republika Srpska Krajina i Republika Srpska osnovane tokom postojanja SFR Jugoslavije kako bi zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom branile jugoslovensku državu od napada separatista. No, kada više nije bilo moguće, srpski narod zapadno od Drine nastavio je da izgrađuje svoju srpsku državnost. Stoga je Republika Srpska naša najveća pobjeda, podvukao je Raković.

S tim u vezi Raković je kazao da su Srbija i Crna Gora svoju srpsku državnost 1918. izdigle u jugoslovensku državnost i da nakon razbijanja SFR Jugoslavije srpska državnost Republike Srpske ima izričiti kontinuitet sa savremenom srpskom državnošću koja je obnovljena u 19. vijeku. Dakle, naglasio je Raković, srpska državnost Srbije, Srpske i Crne Gore je jedna te ista državnost srpskog naroda.

Kada je riječ o našem vremenu Raković je rekao da su Srbija i Srpska jedinstven organizam i da se nadamo da će to s nama ponovo biti i Crna Gora. U svakom slučaju, pojasnio je Raković, sve nove izazove Srbija, Srpska i srpski narod Crne Gore dočekaće rame uz rame zajedno jer su Srbi jedna i nedjeljiva cjelina.

Raković je posebno istakao da je Drina kičma srpskog naroda i da je Dan Republike Srpske praznik državnosti svog srpskog naroda. Stoga je poručio da srpska srca u Srbiji kucaju za svoju braću i sestre u Srpskoj, kao što i srpska srca u Srpskoj kucaju za svoju braću i sestre u Srbiji. No, s tim u vezi, Raković je naglasio da uvijek treba da imamo na umu da se srpski narod u Crnoj Gori i dalje bori za slobodu, te da našim sunarodnicima u toj republici treba iz Srbije i Srpske pružiti svaku pomoć.

8 Comments
  1. PRAVEDNIK komentariše

    rakovicu ti nemas dana kad se ne oglasavas . jesi li ti vucicev i dodikov istoricar ka kod nas papovic milov istoricar . izgleda da ste vi predali kosovo a tu su cinjenice evo vam se javi presjednik sanu kostic i rece da kosovi nikad nije bilo u srbiji . sto mu ne odgovori rakovicu cedomire anticu sto mu ne odgovori pedercina vucic oda.kad dodje sa svete gore nego ste se sad okrenuli r.s. jer postoji mogucnost koliko ja pratim i nju da izgubite . ako ne promijenite vlast u beogradu i cijeloj srbiji i maknete diktatposrki rezim crno se pise casnome i postenome srpskome narodu . rakovicu ne lazite narod ti si htio da rovaris i po crnoj gori ali ti nije uspjelo. dalje ruke od crne gore dvorski istoricaru.

  2. Ivi komentariše

    Pogledaj ovoga ludoga. Pa ovo je neverovatno. Treba, blokirati ove ludake, sa Inforsa. Samo doliva, ulje na vatru.

  3. Dragan komentariše

    Raković uvek istinom istra na čistac nervozne antisrbe.

  4. Ivi komentariše

    Ovaj je dobro plaćen da mlatrnja. Ko je platio tolike bilborde a svi znamo da Cetinje drže Drpsovca i da to ne može bez opštine. Koga on priključuje nepostojećoj zajednici Srbije i RS kad su to dvije države. Koji su ovo jadni lažovi i huškački besramni. Strašno.

  5. Realan komentariše

    Rakovicu i Austrijanci i Njemci su jedan narod ,jedan jezik. Dali je neko nekada cu da se ovo pitanje postavlja tamo.Austrijanci tako ljubomorno cuvaju i vole svoju drzavu i simbole.Za svakog Covjeka drzava je najveca svetinja bez obzira kako se osjeca nacionalno( VALJDA BI TREBALI DA BUDE TAKO .)Mnogo je nas koji dobro pamtimo kako su se ovakvi pokusaji zavrsili pogubno za mnoge.Dali neko normalan moze da gaji iluziju da bi se sada tako nesto zavrsilo na miran nacin.U pamet se mnogi untelektualci u pamet. !!!

    1. Dragan komentariše

      Naša Austrija je Republika Srpska. A vi raspravite sa Njegošem ko ste i šta ste, mi nećemo da se mešamo u taj vaš dijalog.

      1. Realan komentariše

        Nema sta da raspravljamo.Jasno je svakome ko iole zna istoriju Petrovica da su do podne bili Srbi,pa onda do pred smiraj dana,Crnogorci i ostatak dana Srbocrnogorci.To je notorna cinjenica.Medjutim najneospornija je cinjenica da su svi Petrovici ljubili i cuvali C.Goru kao zenicu oka svoga.Nije nacija bitna bitna je svoja domovina u kojoj si rodjen, to je sustina.A sto se tice Austrije znam licno zivio sam tamo dugi niz god.tako nemoj da pricas ono o cemu vidim ne znas puno.Nazalost Srpska elita je uvijek zbog bolesnih ambicija Srbiji donosila samo zlo i smanjivala joj teritoriju.

  6. Dule komentariše

    Ja budaleeee !

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.