Širom Crne Gore i Srbije osvanuli bilbordi sa porukom “Obnovimo Njegoševu kapelu”

2

Zavjetna kapela Livćenskog tajnovidca podizana je i rušena dva puta, a još nije obnovljena. Ta činjenica strašni je simbol dubine našeg duhovnog posrnuća iz kojeg nas molitvene litije vraćaju i ponovo spašavaju

Posle Novog Sada, Budve, Tivta, Kragujevca, Čačka, Valjeva od juče bilbord sa porukom Obnovimo Njegoševu kapelu i u Subotici.

„Ja hoću da me sa’ranite u onu crkvu na Lovćenu… To je moja potonja želja, koju u vas ištem da je ispunite i ako mi ne zadate Božju vjeru da ćete tako učinjet, kako i ja hoću, onda ću ve ostaviti pred prokletstvom, a moj posljednji čas biće mi najžalostniji i tu moju žalost stavljam vami na dušu.”

Subotica

Ove prve riječi, iz poslednje želje svetog vladike i gospodara Crne Gore Petra II Petrovića Njegoša – mi, narod Srpski – još nismo ispunili. Njegoševi stihovi raspjevali su svetosavlje i utvrdili kosovski zavjet kao naše vječno opredjeljenje, a srpstvu su dali savremeno lice, ispunivši ponovo naš duh samopoštovanjem i uzvišenim požrtvovanjem za slobodu i pravdu. Svojim neprolaznim stihovima Njegoš nas je uzdigao do samog neba.

Zavjetna kapela Livćenskog tajnovidca podizana je i rušena dva puta, a još nije obnovljena. Ta činjenica strašni je simbol dubine našeg duhovnog posrnuća iz kojeg nas molitvene litije vraćaju i ponovo spašavaju.

Svjesni važnosti ispunjenja poslednje Njegoševe želje za očuvanje naše duhovne vertikale i identiteta, kao i želje blagopočivšeg mitropolita Amfilohija da se obnovi zavjetna kapela, Nacionalna IN4S televizija u saradnji sa Maticom Boke, NVO Primorska i Udruženjem za negovanje tradicije i kulture Valjevskog kraja počinje sa nizom medijskih aktivnosti kojima će upoznati javnost sa sudbinom i posledicama rušenja zavjetne kapele 1972. godine, i inicirati prenos zemnih ostataka Petra II Petrovića Njegoša u obnovljenu kapelu na Lovćenu, na radost i spasenje naših duša.

Ove godine navršava se nekoliko važnih jubileja vezanih za sudbinu kapele:

– 175 godina od kada je Njegoš podigao kapelu
– 165 godina od polaganja Njegoševih zemnih ostataka u zavetnu kapelu
– 100 godina od odluke svetog sinoda SPC o obnavljanju porušene kapele od strale austrougarskog generala Stjepana Sarkotića
– 95 godina od obnavljanja kapele na Lovćenu
– 48 godina od rušenja kapele od strane komunističkog režima

Bilbordi osvanuli u Novom Sadu, Kragujevcu, Budvi i Tivtu

Novi Sad

Na prvo Božićno jutro – 7. januar i rođendan blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, u Novom Sadu, Kragujevcu, Budvi i Tivtu osvanulo je desetine bilborda na kojima se podsjeća na želju vladike Petra II Petrovića Njegoša da bude sahranjen u crkvi na Lovćenu, ali i na želju blagopočivšeg mitropolita Amfilohija da se obnovi ta zavjetna kapela.

Bilbordi sa promocijom neophodnosti obnove Lovćenske kapele pored gradova u srpskoj Sparti i Atini postavljeni su u Nišu, Kragujevcu i Čačku.

izvor; In4s

2 Comments
  1. Ivi komentariše

    To ne može bez odobrenja Opštine Cetinje. Kome oni ovo prodaju i za šta troše pare. Koja kreten ska ideologija umjesto da, se obnovi Žabljak Crnojevica mada je i on Cetinjski opština. Lažavim skotovi a znaju da ne daju. Pi budale.

  2. Ivi komentariše

    I onda ne remete ništa, samo pozivaju na sukobe i prolivanje krvi. Kad Cetinje neko drugi bude vodio. Koji su ovo debili huškački i NEZNAVENI.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.