Vladika Joanikije: Priča o velikosrpskom nacionalizmu koju sada Milo koristi bila pokriće u Hrvatskoj za pokolj nad srpskim življem!

8

Episkop budimljansko-nikšićki i administrator mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije izjavio je da su potpuno neosnovane tvrdnje da Crkva novoj crnogorskoj vladi nameće svoje ili bilo čije kadrove, navodeći i da je na izborima pobjedio narod, a da su sveštena lica toj pobjedi donekle doprinela.

„Svakom normalnom čovjeku je jasno zašto to ne činimo. Ako mi ne bismo dopustili da nam vlada određuje koga ćemo rukopoložiti u čin sveštenika, onda ne treba ni da se mešamo u vladina kadrovska rješenja“, rekao je episkop Joanikije za današnju Politiku.

Episkop Joanikije je rekao da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović „do besvjesti ponavlja davno prevaziđene fraze iz komunističkog vremena o velikoruskom imperijalizmu i velikosprkom nacionalizmu koje u Crnoj Gori niko osim Đukanovića ne vidi“.

„Ne treba zaboraviti da je taj narativ izobilno korišćen kao pokriće za jezive zločine nad pravoslavnim Srbima na području nacističke Nezavisne države Hrvatske u toku Drugog svjetskog rata“, rekao je episkop Joanikije.

Govoreći o predstojećem izboru novog poglavara SPC, on je potvrdio da izborni Sabor počinje 18. februara ove godine, ali nije hteo da komentariše da li će on naslediti mitropolita Amfilohija na tronu mitropolije.

„Poslije izbora patrijarha bilo bi neophodno da se izabere i novi mitropolit crnogorsko-primorski. Ne bi bilo pristojno, niti za Crkvu korisno, naprotiv, da govorimo o imenima potencijalnih kandidata. Za nas je veoma važno da se u slučaju izbora patrijarha i ostalih arhijereja ispoštuje odgovarajući crkveni poredak“, rekao je episkop Joanikije.

8 Comments
  1. Neko. komentariše

    Tako je casni Vladiko! ❤️

  2. Darko87 komentariše

    Svaka cast Vladiko, to je cinjenica i prava istina!

    1. milan komentariše

      KAKO OVAJ LUDAK OD M. ĐUKANOVIĆA POKUŠAVA GODINAMA DA NAMEĆE VELIKOSRPSKI HEGEMONIZAM ASIMILACIJU I OSTALE GLUPOSTI. TO POGOTOVO RADI SAD A TO NIKOGA NE ZANIMA . SVE JE TO ŽAL ZA IZGUBLJENIM IZBORIMA I POKUŠAJ DA SE VRATI DPS DRUŽINA NA ČELU SA NJIM. POKUŠAVA NA SVE NAČINE PA I SILOM DA ZAUZME TRON. IMA PUNO ZAPOČETIH SVOJIH I DPS PROJEKATA KOJE NIJE ZAVRŠIO. NAROD GA JE DODUŠE ODAVNO PROČITAO TAKO DA MOŽE SAMO OVO DA MU PROĐE KOD MALE DJECE .

  3. Realan komentariše

    VASE PREOSVESTENSTVO.UZ DUZNO POSTOVANJE. NAGOVJESTAVATI I UPOREDJIVATI ONO STO SE DOGADJALO SRPSKOM NARODU U HRVATSKOJ I OVO STO JE SADA AKTUELNO U C G. JE ,NEUPOREDIVO. NIJESAM APSOLUTNO PRISTALICA POLITIKE MILA DJUKANOVICA I NJEGOVE VRHUSKE ALI MISLIM DA OVI PROBLEMI SA KOJIMA SE SUOCAVAMO TREBA DA IMAJU ,SASVIM DRUGI PRISTUP.KOLIKO GOD DA JE STANJE LOSE ,A LOSE JE ,ZNAM DA STE I VI SVJESTNI DA OVO NIJE HRVATSKA IZ 1941.G .TREBA NAM ISKRENIH PORUKA I MOLBI VAS BOZIJIH UGODNIKA DA SHVATIMO DA SMO SVI PRAVOSLAVCI BRACA U HRISTU KAKO SE GOD OSJECALI.

  4. Dejan komentariše

    Covek u 3 recenice sve lepo slozi i obesmisli svako dalje baljezganje Mila i njegovih mu milogoraca. A ovi u Vladi, zvalave, balave, vrte se ko macka oko svog repa, blamiraju sa neproverenim podacima, itd. Prihvatili Milova pravila igre, pa ih ovaj vrti oko malog prsta.

  5. Marko komentariše

    Ako je tako arpaki vladiko sto ne vratis cast i dostojanstvo svojoj vise vjekova autokefalnoj crkvi,izvorno pravoslavnoj bez skretanja u jeres svetosavlja.Znas i sam srpaki vladiko da je.CG.stvprila crnogorska crkva i njene vladike.Zasto se sramis toga,znas i sam da je.tvoja Mitropolija bar 300 godine prije SPC priznata od vascijele Vaseljene.

  6. Pobjednik komentariše

    Obavezno nazad u 2 osnovne da obnovis pravopis.
    Sto se komentara tice, izvadi meso iz usta 🙂

  7. Pobjednik komentariše

    Obavezno nazad u 2 osnovne da obnovis pravopis.
    Sto se komentara tice, izvadi meso iz usta

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.