Bešović: Podgorica će dobiti vlast koja će domaćinski upravljati gradom

0

Piše: Miodrag Bešović, odbornik u Skupštini Glavnog grada i funkcioner DF-a

Godina koja je za nama ostaće upamćena kao jedna od najdinamičnijih po političkim dešavanjima, kako u Podgorici tako i u čitavoj državi.

Lokalna vlast u glavnom gradu je definitivno izgubila legitimitet nakon parlamentarnih izbora na kojima je doskorašnja opozicija u Podgorici dobila oko 30 000 glasova više od DPS-a i njegovih satelita. Treba napomenuti da sastav lokalnog parlamenta i vlast nemaju legitimitet i po drugoj osnovi – odvajanjem opštine Tuzi.

Nakon dobijanja punopravnog statusa opštine Tuzi izbori su održani samo u toj opštini, a izmjenom zakona, što nikako nije usklađeno sa ustavom, Podgorica nije imala izbore. Tako dolazimo do zaključka da današnja lokalna vlast nije odraz prave volje građana Podgorice. Sami početak 2020. godine je u startu obilježio skandal kada je gradonačelnik ustupio privatnom preduzeću organizovanje Podgoričkog pazara i bez nadoknade dao na korišćenje glavni gradski trg, i tako ih dodatno častio korišćenjem struje na račun Glavnog grada.

Gradonačelnik Vuković će ostati upamćen i po izjavi, koju je nekoliko puta ponovio, da neće dozvoliti nikome zaposlenje, ko po njemu, nije lojalan državi, svrstavajući tako sve političke protivnike u državne neprijatelje. Ovom izjavom Vuković je naišao ne veliku osudu javnosti, čime je ozvaničio diskriminatorsku i totalitarnu politiku DPS-a. Kada je uređenje grada u pitanju, pored projekta „Mikro 020“ i uređenja manjih gradskih površina gradska vlast će biti upamćena i po nekim neshvatljivim potezima. Naime, asfaltiranje pješačkih trotoara pa i nekih zelenih površina do samih stabala je nešto što je iznenadilo naše sugrađane.

U Podgorici, kao jednom od najtoplijih gradova u Evropi forsirati asfalt u tolikom dijelu predviđenom za pješake je klasičan primjer neznanja. Nove biciklističke staze su izgrađene na način što su se oduzimale trake predviđene za automobilski saobraćaj. Napominjem da je, naravno, potrebno izgrađivati biciklističke staze, ali ova rješenja su neprihvatljiva, jer su na ovaj način još više opteretili saobraćaj u kretanju.

I dalje nemamo završene davno započete radove, kao što su zgrada Gradskog pozorišta, koja je više puta probila rokove završetka. Građani dijela Konika i dalje su pod blokadom zbog već obustavljenih radova u ulici braće Ribar, a čitav problem je nastao nakon kršenja zakonskih normi od strane gradske uprave. Neke odluke koje je donijela lokalna vlast u 2020. godini vjerovatno će ostati kao loš primjer upravljanja glavnim gradom. Odluka da se prostor predviđen za gradsku knjižaru izda u zakup sa namjenom preuređenja prostora u kafanu je očigledan dokaz na koju mjeru je vlast svela kulturu.

Svi dosadašnji radovi u vidu izrade planova, projektne dokumentacije, odluka u Skupštini pali su u vodu i samo jednim potezom prostor je od centra za promociju književnosti i kulture pretvoren u kafanu. U četvrtom kvartalu godine gradska uprava je „častila“ građane odlukom o poskupljenju odvoza smeća i utroška vode, čime je opteretila dodatno porodične budžete Podgoričana.

Nerentabilnost gradskih preduzeća je praksa koja se praktikuje godinama unazad. Preduzeća koja bi po prirodi poslovanja trebala da imaju pozitivan finansijski skor zbog nedomaćinskog upravljanja ostaju na teretu građana.

Budžet glavnog grada je i dalje opterećen viškom nerealnog zaposlenja, naravno zlouptrebljenog u političke svrhe, što je, očigledno, neodrživo i zbog čega nam je operativni dio budžeta veći od kapitalnog. Od istog budžeta se finansira i rad Komunalne policije da bi održavali komunalni red. Komunalna policija se ovih dana bavi organizacijom farbanja i oštećenja bilborda na kojima je lik patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija.

I na kraju, definitivno, odluka koja je digla najveću buru, a tiče se najave rekonstrukcije glavnog gradskog trga. Gradonačelnik Vuković je kao epohalnu vijest najavio da rekonstrukcija Trga neće koštati građane, već će putem privatno-javnog partnerstva poslovne prostore i parking prostor koji budu funkcionisali u sastavu novog Trga, dati u trajno vlasništvo privatnom investitoru, tj. partneru.

Zbog svega navedenog nema sumnje da će Podgorica u narednom periodu dobiti novu vlast koja će domaćinski i na korist svih građana upravljati gradom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.