Radnici bez prava nakon 7. januara

0

Opšti kolektivni ugovor (OKU), a time i znatan dio radničkih prava, prestaće da važi 7. januara, jer je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio da potpiše izmjene Zakona o radu koje važenje OKU produžuje do kraja godine.

Đukanović je Zakon o radu vratio u paketu sa izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti i nekoliko drugih koji su usvojeni 29. decembra prošle godine, pozivajući se da je sporna skupštinska većina koja je glasala… Postojećim Zakonom o radu, trajanje OKU je oročeno do 7. januara 2021. godine. Tekst novog OKU trebalo je da pripremi tripartitna radna grupa Socijalnog savjeta, koja je formirana u maju prošle godine, ali zbog pandemije COVID-a nije mogla završiti posao.

Predstavnici obje sindikalne centrale, Saveza sindikata Crne Gore i Unije slobodnih sindikata, Duško Zarubica i Srđa Keković, 10. novembra su podnijeli Skupštini inicijativu da se kroz izmjenu zakona produži rok važenja OKU do 31. decembra 2021.

Izmjenu zakona prihvatili su klubovi poslanika nove parlamentarne većine, ali i sadašnje opozicije iz DPS-a, SD-a, SDP-a i Bošnjačke stranke. Nakon 7. januara važiće samo osnovni dio radničkih prava predviđen Zakonom o radu, ali je i njihova detaljnija razrada predviđena OKU, tako da je politizacijom spora doveden u pitanje cijeli sistem radnog prava. Naročito će biti ugrožena radnička prava zaposlenih u djelatnostima koji nemaju važeće granske kolektivne ugovore, a to je više desetina hiljada radnih mjesta, većinom u privatnom sektoru.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.