Zogović: Da smije od liberala Duška, Milo bi možda potpisao zakone

0

Čini mi se da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović za ostavku nema snage, zato je bitno da nova vlast opravda povjerenje i ispuni očekivanje građana da se razvlasti DPS i da Crna Gora od privatne postane država svih njenih građana, smatra predsjednik Administrativnog odbora i poslanik DF-a Milun Zogović.

On ističe da bi potpisivanje za Zakone Đukanović možda uradio iz prve „ali mu je izgleda problem od svojih i od Duška Markovića koji je na izmaku 2020. godine postao liberal“.

„A ide kongres. Drugi put nema izbora ili da potpiše ili da podnese ostavku. Čini mi se da za ostavku nema snage. Ako ne potpiše drugi put, prekršio je Ustav a time se stiču uslovi za pokretanje postupka razrješenja“, tvrdi Zogović.

Prema riječima Zogovića, doživljaj države kao privaanog posjeda totalno je iskrivio političku i građansku svijest bivšeg režima.

„Pokušaj da državu i narod drže u iracionalnom ambijentu, da se oni nešto kao pitaju i ako su izgubili izbore, kroz opstrukciju institucija je očajnicki eksperiment kolektivne zablude iz koje je ovaj narod isplivao 30. avgusta. Većina sistemskih Zakona koju je donosila bivša vlast fabrikovana je u ambijentu takvog iskrivljenog poimanja države i stvaranja privida nesmjenjivosti. Iz tog rezervoara se crpe opstrukcije na svim nivoima. Zato je neophodno u hitnom roku kroz pojačanu zakonodavnu aktivnost zajedničkim naporima Vlade i Parlamenta osloboditi Zakone zaostavštine politickih monopola bivšeg režima“, dodaje Zogović.

Kako kaže Zogović, ovo što je danas uradio Đukanović, iako na to ima Ustavno pravo, nije opstrukcija novoj vlasti, već opstrukcija državi Crnoj Gori i svim njenim građanima, nezavisno od političke, vjerske i nacionalne pripadnosti.

„Ujedno to je i potvrda političkog mentaliteta i karaktera bivšeg režima i Đukanovića kao njegove personifikacije. Gotovo nepogresivo opšti interes države i građana uvijek podređen ličnim interesima vladajuće kaste. Uzročno- posljedična veza, privatna država- lični interes. Time je narod tj. građanin sveden na statisticki podatak, na obican maticni broj. Dugo se gomilala i narastala izopacenost, gotovo tri decenije. Danas vidimo da je i to malo i da se tesko rastati sa porokom koji se zove vlast a posebno sa privilegijama. Ne kuka se za MA, nego za besplatnim kartama. Jer da bi neko „letio“ dzabe ostali su morali da puze. Kada se ispravila kičma desio se 30. avgust. Ne kuka se za Crnom Gorom, neće ona niđe. Nariče se za privatnom drzavom“, poručuje Zogović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.