Koprivica: Odlaskom, Vesna Medenica porazila i ponizila Sudski savjet

3

Odlazak Vesne Medenice sa funkcije je dobra vijest za pravnu državu, ali i još jedan dokaz degradacije Sudskog savjeta jer je pokazala da je bila iznad Sudskog savjeta, čiji je rad i ustavne funkcije blokirala, kazao je danas poslanik i potpredsjednik Demokrata, Momo Koprivica.

„Sudski savjet je u obavezi bio još 17.10.2018 godine da joj utvrdi prestanak sudijske funkcije. Norma iz Ustava (član 121 stav 2) je jasna i imperativna: sudiji, pored ostalog, prestaje funkcija kad ispuni uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju. To su dva uslova, onaj u pogledu godina života i onaj u pogledu godina staža osiguranja, i oni su jasno definisani članom 17 i članom 197đ Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju“, navodi se u saopštenju.

Aktuelni saziv Sudskog savjeta je, smatra on, saučesnik u blokadi primjene Ustava.

„I ne samo što ne vrše nadležnost, a nevršenje nadležnosti koja je i pravo i dužnost, jeste težak pravni prekršaj, već i obezbjeđuju set pogodnosti onima kojima je prethodno morao utvrditi prestanak sudijske funkcije, kao što je izbor na funkcije i enormne naknade za rad u radnim tijelima, čak i suprotno Zakonu o sprječavanju korupcije“, navodi se u saopštenju.

Koprivica ističe da nečinjenje Sudskog savjeta povlači odgovornost, ne samo profesionalnu, već i pravnu.

„Ovim odlaskom gospođa Medenica je porazila i ponizila upravo one koji su je, mimo prava držali na toj funkciji, a to su članovi Sudskog savjeta njoj naklonjeni. Inače, bilans njenih učinaka za sudski sistem je krajnje poražavajući“, navodi se u saopštenju.

Primjena prava, dodaje on, ne smije zavisiti od bilo čije pojedinačne volje.

„To mora biti posao i dužnost državnih institucija i neophodno je da se institucionalnim mehanizmima deblokira primjena Ustava i zakona“, zaključuje Koprivica.

3 Comments
  1. Ivi komentariše

    Ne treba vam Vesna. Na vas se može popikiti i Ivanović iz DIK a kad oće.

  2. bajo. komentariše

    E vala si ga oveća ojebina?

  3. Realista komentariše

    Vi poniziste svu Crnu Goru nesrećo iz Nikšića

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.