Vukčević: Previsoke cijene taksi usluga dodatno otežavaju život građanima Podgorice

0

Piše: Ivica Vukčević, funkcioner Prave Crne Gore

Javni gradski prevoz u Podgorici je nedovoljno razvijen, jer nema dovoljno autobusa, pa se na određenim linijama mora dugo čekati autobus. U takvim okolnostima korišćenje taksi vozila ne predstavlja luksuz već neophodnu potrebu, naročito građana u prigradskim naseljima.

Odluka o auto-taksi prevozu Glavnog grada Podgorice iz 2019. godine, kojom se uvodi startna cijena za korišćenje taksi vozila u rasponu od 50 centi do 1 euro i novi rasponi cijena za ostale taksi usluge su omogućili auto-taksi prevoznicima da povećaju cijene svojih usluga.

Povećanje cijene taksi prevoza predstavlja dodatno opterećenje za građane Podgorice, a naročito za građane iz prigradskih naselja sa niskim primanjima, koji su usled nedostatka autobuskog prevoza prinuđeni da koriste taksi usluge.

Obrazloženje za navedenu odluku Glavnog grada Podgorice, po kojem ima previše taksi vozila ne stoji, jer je u lošim vremenskim uslovima i u vrijeme velikih saobraćajnih gužvi teško dobiti taksi. Prema tome, nema potrebe za smanjenjem broja taksi vozila, dok se ne uvede dovoljno frekventan javni linijski prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju, koji je u skladu sa potrebama građana Podgorice.

Ovakvu odluku su donijeli funkcioneri DPS-a, čime su pokazali da ne misle na saobraćajne potrebe građana Glavnog grada Podgorice. Nedopustivo je da gradska vlast ovako utiče na povećanje cijena taksi usluga i tako radi protiv interesa građana Podgorice.

Probleme taksi prevoznika treba rješavati na drugi način. U ovoj kriznoj situaciji treba smanjiti dažbine za taksiste, razmotriti njihove žalbe na reprogram poreskih potraživanja i razmotriti mogućnosti subvencionisanja.

Uzimajući u obzir sve navedene okolnosti, treba ukinuti navedenu startnu cijenu za korišćenje taksi usluga, propisanu članom 13 Odluke o auto-taksi prevozu Glavnog grada Podgorice. Na taj način bi se cijene taksi usluga učinile pristupačnijim građanima, a taksisti bi imali koristi od povećanja prometa.

Veliki broj građana Podgorice je tokom korona krize ostao bez posla upravo zbog nerazumnih odluka funkcionera iz DPS-a. Ako već ne žele da pomognu građanima, onda ne treba da im otežavaju život sa nerazumnim odlukama.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.