Vučić: Prioriteti u 2021. da sačuvamo mir i stabilnost, briga o zdravlju i bolji standard

17

Vučić na konferenciji za novinare sumira rezultate u ovoj godini i predstavlja planove za 2021.

Kao tri primarna cilja za narednu godinu predsjednik je naveo prioritet da sačuvamo mir i stabilnost, briga o zdravlju građana i poboljšanje životnog standarda građana Srbije.

S predsjednikom su i ministar Zlatibor Lončar, kao i ministarka Darija Kisić Tepvačević.

– Ono što je prioritetni interes Srbije u predstojećoj godini je da, uprkos teškim i složenim, i međunarodnim i regionalnim prilikama, sačuvamo u potpunosti mir i stabilnost u regionu i našoj zemlji, uz očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa – poručio je predsjednik.

Predsjednik je istakao da, imajući u vidu značajno promijenjene spoljnopolitičke okolnosti, kao i donekle promijenjene regionale odnose, ostvarenje tog zadatka neće biti jednostavno, ali da je zajedničkim radom predsednika i vlade moguće ostvariti najbolj rezultate, sigurnost i izvesnu budućnost za građane.

On je naglasio da je drugi najvažniji cilj briga o zdravlju građana, o tome kako da pobedimo koronu, ali i kako da unapredimo naš zdravstveni sistem.

Treći važan cilj je dalje poboljšanje životnog standarda građana Srbije kroz povećanje plata, penzija i drugih primanja, kao i kroz povećanje ulaganja u čistiji vazduh, do boljlih puteva, pruga, izgradnje sekundarne mreže gasovoda, ulaganja u energetsku efikasnost, u snažniju vojsku i policiju.

– Naši planovi su veliki i ambiciozni, bez obzira na težinu globalne političke i zdravstvene krize. Ono na čemu ćemo morati da radimo je dalji razvoj preduzetničkog duha. Sledeću godinu očekujemo da završimo sa rastom od 6 odsto, a javni dug ćemo da držimo ispod 60 odsto. To je važno jer ne želimo našoj deci da ostavimo dugove, ali i da idemo napred. Cilj je i da deficit bude 3 odsto – poručio je predsednik.

On je istakao da će u 2021. godini Srbija sa Međunarodnim monetarnim fondom ugovoriti novi aranžaman, što će pomoći rastu privredne aktivnosti.

– Očekujemo da početkom 2022. godine Srbija dobije investicioni rejting što znači da će biti u rangu sa najboljim zemljama – kazao je Vučić i dodao da će morati da se radi i na daljem razvoju preduzetništva u Srbiji, uz pomoć MMF-a, EBRD-a i Svetske banke.

Predshednik je najavio i povećanje plata za narednu godinu.

– Cilj je da plate dostignu nivo između 560 i 570 evra. Govorim o prosečnoj plati, a ona bi u Beogradu iznosila nekih 700 evra. Predviđeno je povećanje plata od 1. januara za zdravstvene radnike od 5 odsto, za ostale 3,5 odsto, a za sve druge od 1. aprila 5 odsto, pri čemu ćemo za vojnike, razvodnike, desetare i podoficire podići za dodatnih 10 odsto, zbog toga što želimo da privučemo ljude u vojsku – naglasio je predsednik.

17 Comments
  1. Bosiljka komentariše

    Toliko je razloga da budemo ponosni na svoju zemlju i na rezultate trenutne vlasti. Politika mira, odgovornosti i stabilnosti je pobednička politika predsednika, koja Srbiju čini liderom regiona i Evrope po stopi rasta BDP!

  2. Jovana komentariše

    Čuvajmo mir, budimo složni, poštujmo još malo propisane mere, imamo čime da se ponosimo kao zemlja, jačajmo prijateljstva i spremni, bolji i jači dočekajmo Novu godinu. Rad i samo rad i u sledećoj godini i rezultati ne mogu izostati, sve pohvale i samo napred

  3. Jelena komentariše

    Vladi Srbije na celu sa Vucicem zelim snagu i mudrost da se i u 2021.godini nose sa izazovima uspesno kao do sada, jer nam predstoje teska vremena!

  4. Gordana komentariše

    Retke su zemlje Evrope koje ce u ovoj korona krizi moci da se pohvale razvojem i novim projektima, a Srbija medju njima prednjaci.

  5. Ivana komentariše

    Aleksandar Vučić je jedini predsednik koji zaista želi da se Srbija razvija i gradi, hvala predsedniku na svemu što radi na uspostavljanju dobrih bilateralnih sa svim državama u regionu, i što će pomoći Crnoj Gori da se razvija.

  6. Vlada komentariše

    Drzava je sve ispunila sto je obecala. Nema sumnje da ce se takva praksa nastaviti i u buducnosti inace narod ne bi glasao za Vucica da je drugacije.

  7. Petar M. komentariše

    I pored ove teske situacije Srbija je znacajno napredovala zahvaljujuci zalaganju i borbi predsednika Vucica.Rezultati su vidljivi, i nadam se da cemo u 2021 ostvariti sve ciljeve koje smo zacrtali.

  8. Audrey Hepburn komentariše

    Predsednika i SNS odlikuje zreo pristup vršenju vlasti. Sumiraju se rezultati, prave planovi, postavljaju i dostižu ciljevi, ne odustaje od temeljnih načela i principa.

  9. Zora komentariše

    Srbija je tememljna

  10. Zoran komentariše

    Srbija je odgovorna

  11. Zorana komentariše

    Srbija se bori za svoj narod

  12. Lazar komentariše

    Srbija je i vise nego stabilna i jaka

  13. Pera komentariše

    Mir i stabilnost pre svega

  14. Zoca komentariše

    Srbija je sasvim jasno perspketivna

  15. Ana komentariše

    Srbija je jaka i stabilna u svom postupanju

  16. Anja komentariše

    Srbija se bori za svoj narod

  17. Simo komentariše

    Odgovornost i stabilnost pre svega

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.