Promjene u ministarstvu odbrane: I Peroviću se sprema ostavka?

0

Direktor Obavještajnog bezbjednosnog direktorata u Ministarstvu odbrane Miljan Perović spreman je da podnese ostavku na tu funkciju, a ukoliko to ne bude učinio narednih dana nova Vlada će naći načina da ga zakonski smijeni.

To bi u najkraćem bio rezime razgovora sa ministarkom odbrane Oliverom Injac i vicepremijerom Dritanom Abazovićem prije nedjelju dana, sa koga je Vlada izvijestila da će “uskoro doći do promjena na rukovodećim mjestima u Ministarstvu odbrane”, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Pored Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije, Obavještajni direktorat Ministarstva odbrane važna je karika u sektoru bezbjednosti. Počev od toga da je vezan za NATO, pa do činjenice da mu Zakon o odbrani daje odriješene ruke da pod firmom zaštite Vojske prisluškuje znatan dio građana.

Perović nije partijski funkcioner, ranije je pokrivao visoke pozicije u Upravi policije i Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, ali je na čelo Obavještajnog direktorata došao glasovima vladajuće koalicije i prije svega podrškom DPS-a.

Da je Ministastvo odbrane i politički zloupotrebljavano, potvrdio je slučaj aktivistkinje DPS-a Dušice Vulić tokom koga su u javnosti isplivali podaci o dostavljanju ličnih podataka građana DPS-u, a što Državno tužilaštvo tokom procesuiranja slučaja nije istražilo.

Zato je nastavak promjena u vrhu bezbjednosnog sektora neophodan i hitan, na čemu insistiraju i partije vladajućeg saveza, ali i dio civilnog sektora. Tako su čelnici Demokratskog fronta ponovo zaprijetili pitanjem povjerenja Vladi ukoliko pomoćnici direktora Uprave policije (UP), posebno Zoran Lazović, i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ne budu hitno smijenjeni.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.