MONTENEGRO SRCE

0

PIŠE: SIBIN

Na najplavljem nebu iznad Crne Gore, avion prizemljene kompanije Montenegro Airlines-a, napravio srce… Ostavljajući za sobom podeblji trag kerozina.

Međutim, ostalo misterija da li je na letu za Beograd među putnicima bio i Bojan Delić, poznat i priznat kao najrodoljubivi solo vokal. Naravno, posle sad već dalekoj prošlosti predatog No Name-a.

U toj vazdušnoj akrobatici aviona među oblacima, ima nečeg u izvedbi reklamskog, idiličnog, prazničnog, kao što je to redovno slučaj sa reklamama za špagete koje tek tako okupe porodicu mladih i čilih, srećnih i uspješnih (sa sve bakama i dekama) oko astala i bez nekog naročitog povoda. Da proslave postojanje porukom: Zajedno, mi smo s tobom! (Uglas, iz kuhinjske čarolije, to je istovremeno i reklama za novu net box nakrcanu bonusima…)

Avion, dakle, nebom, iscrtava srce koje se preslikava dolje, linijom: Golubovci-Danilovgrad-Nikčić… Tim gestom se oprašta od kompanije koja je uvijek poslovala u velikom minusu. Što je, takođe, slučaj i sa ZICG-om: u polurđavom držanju, malo fali da se raspadne kao Solana, naprimjer.

Jer: u nas kompanije služe za uhljebljenje (mehanizam nepotizma, etc.), kasnije, kad se u potpunosti iscrpe i svedu na raskubani skelet, sumnjivim privatizacijama neki se, opet, sa vrha našklapaju miliona! (Sumrak socijalizma iznjedrio je državnog tajkuna!)

Avaj, rodoljubivi gest po pravilu ne može još biti i kreativan. Naprotiv. Najlošija, svakako, poezija je ona koja rodoljubivo stihoklepala o vođi, seoskom spomeniku, muškoj prošlosti. O Sutjesci, narodnooslobodilačkom zanosu i najvećem sinu našeg naroda i narodnosti, samo glas kiča i/ili – žanr amaterizma.

Ovo scroliko putašestvije po nebu nad ponosnim nam kršem, u bitnom ništa ne kazuje o načinu poslovanja kompanije MA, koja dijeli sudbinu mnogih kompanija u koje direktno vrh (bivše) vlasti nema udjela, kao što je to slučaj sa Bemaxom ili Volijem, čiji kajmak kupe oni (zasad) nedodirljivi.

Mnogo šta danas, u Crnoj Gori, prolazi fazu u kojoj je ušlajfovala udata Stanković, koja iz čista mira od sebe pravi sprdnju, ružno reći ali fakat je tako, jer njeno prčenje end crnogorčenje najmanje priliči jednoj dami. Koja bi morala malo da se spusti na zemlju…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.