Klubovi poslanika manjinskih partija i sa dva člana

1

Radna grupe za izmjene i dopune Poslovnika Skupštine predložila je da se najmanje po jedan potpredsjednik parlamenta bira iz redova opozicije, manjinskih partija i manje zastupljenog pola, kazao je njen koordinator Momo Koprivica.

On je nakon sjednice te radne grupe rekao da je predviđeno da se Klub poslanika manjinskih partija može obrazovati sa najmanje dva poslanika, a ranije su bila neophodna tri.

„Na ovaj način smo željeli da i poslanici birani sa izbornih lista manjinskih naroda lakše obrazuju poslaničke klubove uz niže uslove“, naveo je Koprivica.

On je kazao da je Radna grupe za izmjene i dopune Poslovnika Skupštine završila svoj rad i da je kreirano niz rješenja koja unapređuju kvalitet pravnog okvira i ostvarivanje zakonododavne i kontrolne funkcije parlamenta.

 

 

„Propisano je da se najmanje jedan potpredsjednik Skupštine bira iz reda opozicje, najmanje jedan potpredsjednik iz reda poslanika manjinskih partija i najmanje jedan iz manje zastupljenog pola“, naveo je Koprivica.

Kako je dodao, na taj način se želi unaprijediti duh multietničke demokratije i rodne ravnopravnosti unutar Skupštine.

„Jedna od garancija kontrolne funkcije i zaštite parlamentarne manjine jeste i propisivanje da najmanje tri predsjednika odbora se biraju iz reda parlamentarne opozicje“, naveo je Koprivica.

On je rekao da je precizno uređeno i pitanje poslaničkog imuniteta, kroz čitav set kompleksnih normativnih rješenja, kojima se želi izbjeći svaka proizvoljnost kojom bi se narušavao ugled institucije, a uspostavlja se i balans sa legitimnim interesima pravne države.

 

 

„Propisano je obavezno prisustvo ministra na sjednici odbora na kojoj se razmatra predlog zakona za koji je on nadležan, kao i postavljanje jasne i precizne obaveze ministru, kao predlagaču akta, da prisustvuje sjednicama Skupštine“, dodao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, precizirane su odredbe koje uređuju parlamentarna saslušanja, jasno su razgraničena kontrolna i konsultativana, određeni njihovi ciljevi, procedure.

„Takođe je propisano da pripadnici organa reda mogu ući u zgradu parlamenta samo po odobrenju i pozivu predsjednika Skupštine“, kazao je Koprivica.

On je dodao da treba istaći i normu koja garantuje da predstavnici nevladinih organizacija i na njihov zahtjev mogu učestvovati u radu parlamentarnih odbora, a ne samo ukoliko se „sjeti da ih pozove predsjednik parlamentarnog odbora“.

 

„U postavljenom roku kreirali smo kompleksan predlog izmjena i dopuna Poslovnika, koji sadrži moderna i kreativna rješenja koja predstavljaju uspostavljanje pravnog okvira za efikasnost, transparentnost i odgovornost u ostvarivanju funkcija koje su Ustavom opredijeljene Skupštini“, rekao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, nakon izmjena i dopuna Poslovnika može se reći da Skupština postaje hram demokratije.

„Svaka izmjena i dopuna je značajno poboljšanje. Ni u jednoj predloženoj izmjeni i dopuni nema koraka nazad“, zaključio je Koprivica.

1 Comment
  1. w komentariše

    Zasto ???

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.