Vučinić: Zabrinut sam zbog ponižavajućeg položaja crnogorskog naroda na Kosovu

2

Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić je zabrinut položajem crnogorskog naroda na Kosovu.

„Kao poslanik Skupštine Crne Gore vrlo sam zabrinut zbog ponižavajućeg položaja i diskriminatorskog odnosa prema crnogorskom narodu na Kosovu. Sve ranije Vlade koje su činili Demokratska partija socijalista i njeni sateliti, ne samo da nijesu ništa uradile da urede formalno-pravni položaj crnogorske zajednice na Kosovu već su u saglasju sa kosovskim režimom bili direktni saučesnici i kreatori sistematskog uništavanja crnogorskog bića, tačnije, ustavnog etnocida nad 28 000 Crnogoraca na tim prostorima. Unazad četiri godine tu pogubnu i zlonamjernu politiku prema našem narodu a na štetu države Crne Gore sprovodila je crnogorska ambasada u Prištini na čelu sa Ferhatom Dinošom. Kvazidiplomatom koji je do sada samo uspio da zaposli članove uže i šire familije u institucijama Kosova“, naveo je Vučinić.

Kako je istakao, od ministra vanjskih poslova očekuju da se pod hitno posveti rješavanju nedopustivo teškog i ponižavajućeg položaja preostalih crnogorskih porodica na Kosovu.

„Prvi korak mora biti opoziv Dinoše i smjena cjelokupnog  osoblja unutar pomenute ambasade, zatim postavljanje ozbiljnog i iskusnog karijernog diplomate koji će iskrenim zalaganjem doći do rješavanja ustavno-pravnog položaja i adekvatne zastupljenosti  crnogorske zajednice u Skupštini Kosova. Da bi došlo do priznavanja naše zajednice kao ustavne kategorije neophodno je da kosovska Vlada pod hitno započne sa punom implementacijom Strategije za integraciju i afirmaciju crnogorske zajednice koju je usvojila 2016. godine, a koja je od tada do danas samo mrtvo slovo na papiru. Nužno je preduzimanje afirmativnih aktivnosti  za crnogorsku zajednicu koja živi na Kosovu, sa posebnim naglaskom na očuvanju i unapređenju sveobuhvatnog položaja i indetiteta ove zajednice. Na način da što će se sačuvati i učiniti funkcionalnim Razvojni centar “Petar II Petrović Njegoš” u Prištini. Bez manjeg značaja potrebna je  raditi na zaštii  grobalja pravoslavnih Crnogoraca  koja su ponovo i sve češće na udaru vandala. Pored svega navedenog, država Crna Gora mora vratiti nasilno oduzetu imovinu našem narodu i učestvovati u obnovi njihovih porušenih i zapaljenih kuća stvarajući tako uslove za održivi opstanak“,  rekao je Maksim Vučinić u saopštenju.

2 Comments
  1. Ivi komentariše

    Brini ti za sebe, ni 50 ne možeš skupiti, a tu se šepuriš, pi avetinja.

  2. Branko komentariše

    Djecace dragi,zao je i meni kao pravoslavcu iskreno ,Kosova i Metohije.Samo da znas ,Srbi su decenijama za velike pare prodavali kucna ognjista,Albancima i odlazili ka Beogradu i kupovali nekretnine orvarali svije firme i razvijali biznis.Tako su u mnogome doprinijeli da Srbija ostane bez dijela svoje teritorije .Bilo je slucajeva svakako da su iseljavali i zbog pritisaka alu Bogami i zbog dobrih para.Koliko je mojih kolega polozilo zivote ili bilo ranjeno dok smo odlazili tamo na ispomoc decenijama.Za to vrijeme ,,patriote ,,sa Kosova su se baskarile po Crnogorskom primorju u BG. Cast onim koji su ostajali hrabro na svojim ognjistima.To ti je samo dio surove realnosti mladi covjece.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.