Godišnjica Svetovasilijevskog sabora u Nikšiću! (Foto)

0

Na današnji dan, tačno prije godinu dana, u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Nikšiću, održan je veliki crkveno-narodni sabor.

Nakon Trojičindanskog sabora održanog 15. juna 2019. godine u Podgorici povodom utvrđivanja Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica od strane Vlade Crne Gore – 16. maja 2019. godine, u Nikšiću je 21. decembra održan veliki crkveno-narodni sabor pored moštiju Svetog Vasilija Ostroškog u hramu koji je posvećen ovom Božijem ugodniku, a koje su ovim povodom, kao poziv na mir, bratsku ljubav i slogu, donijete na poklonjenje vjernima.

Uoči sabora u Nikšiću Mitropolija crnogorsko-primorske i Eparhija budimljansko-nikšićke su pozvale sve pravoslavne vjernike i sve ljude dobre volje na ljubav i zajedništvo u molitvi protiv bezakonja, za odbranu svetinje, bratsko pomirenje i iscjeljenje bratomržnje koja truje Crnu Goru.

Svetovasilijevski sabor, kao i Trojičindanski kada je temperatura prelazila 40 stepeni Celzijusa, održan je u izuzetno ekstremnim vremenskim uslovima pod jakim vjetrom i pljuskovima, koji ipak nijesu spriječili sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod da iskažu protest protiv ponižavajućih i diskriminatornih odredbi Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti i zatraže njegovo povlačenje.

 

Izvor: IN4S

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.