Skandal u Podgorici: Funkcioneri Dritana Abazovića sa DPS-om glasali da Miraševa sekta gradi hram na državnoj parceli!

30

Odbornici DPS u Skupštini Glavnog grada, skupa sa odbornicima iz redova vladajuće koalicije, usvojili su danas odluku o ustupanju parcele iz DUP-a “Nova Varoš” tkz. Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Zajedno sa DPS-om glasali su odbornici URE koja je vlast na republičkom nivou. Premijer Zdravko Krivokapić dužan je da odgovori da li podržava odluku partnera iz vlade da NVO CPC dobije državnu parcelu da gradi nekakav hram.

“Ovim postupkom stvorili smo uslove da CPC dobije novi hram, i da tako jedna po svemu ugrožena vjerska zajednica ostvari pravo na slobodu vjere, u sopstvenoj zemlji, odnosno u glavnom gradu Crne Gore. Ovaj potez smatramo svrsishodnijim i znakovitijim naročito u ovo vrijeme kad se s najviših državnih adresa permanentno radi na ukidanju crnogorskog nacionalnog identiteta, i kad Srpska pravoslavna crkva, uz pomoć kadrova koje je instalirala na ključne pozicije u Vladi Crne Gore, grabi da poništi sve vrijednosti multietničke i multikonfesionalne Crne Gore”, saopšteno je iz OO DPS Podgprica.

Odbornik GP URA u Skupštini Glavnog grada Zoran Mikić je saopštio da taj Klub odbornika podržava odluku o prenosu prava svojine CPC na zemljištu u podnožju Glavnog grada.

“Žao mi je što su kolege iz opozicije na lokalnom nivou napustile sjednicu, jer nije normalno da crnogorska pravoslavna crkva da bude jedina vjerska zajednica koja nema svoj vjerski objekat u glavnom gradu”, rekao je Mikić.

On ističe da to nije normalno, niti je za njega to kao odbornika i čovjeka prihvatljivo.

Valjda je u duhu hrišćanstva da pravo koje tražiš za sebe, daš i drugome i zbog toga ne mogu da razumijem odluku kolega koji su napustili sjednicu, ali razumijem da je to njihov politički stav”, istakao je Mikić.

Prethodno su odbornici SNP, DF i Demokrata u Skupštini Glavnog grada Podgorice napustili sjednicu jer se na dnevnom redu našla tačka o dodjeli zemljišta za izgradnju vjerskog objekta tkz. Crnogorske pravoslavne crkve.

Vlada stavila van snage odluku Skupštine Podgorice

Vlada donijela je odluku da stavi van snage saglasnost koju je prethodna Vlada dala Skupštini Glavnog grada Podgorice da donese odluku o prenosu prava svojine Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi na građevinskom zemljištu u zahvatu DUP-a “Nova Varoš 2” u Podgorici.

“Nema niko pravo da krčmi državnu imovinu.Ova odluka je donešena 17. 10. Vlada je u prelaznom periodu donijela nnogo odluke među njima i ovu. Šta bi tu trebalo da nastane, postoje određene pretpostavke, ali to nema veze sa našim odnosom prema bilo kom entitetu. To je stav Vlade da želimo da ono što je zajedničko prenosimo na lokalnu samoupravu ili na neke druge entitete”, rekao je Krivokapić na današnjoj konferenciji za novinare.

30 Comments
  1. Branko komentariše

    Kako god ko mislio jedno je sigurno.Onoj grupaciji gradjana ,koji sebe dozivljavaju Crnogorcima mora se dozvoliti da imaju svoju crkvu,jer to je normalno.Najbolje bi bilo ali za sada izgleda nemoguce, da crkva pripada podjednako svima i da je osjecaju prije svega kao ,pravoslavnu i hriscansku bez isticanja nacionalnih prefiksa.Sve ovo je u stvari golo politikanstvo koje nema veze sa Bogom nazalost.

    1. ? komentariše

      Grupici?pravolavni Crnogorci su 45 odsto cg

      1. Miki Crnogorac komentariše

        Pravoslavnih cpc vjernika nema 1000 u cijeloj CG !

        1. ideoloskij komentariše

          Vidio si na izbore koliko ih ima. Pogledaj stukturu partija na obje strane pa ce ti biti jasno. Svim ovim ponasanjem 3 decenije, vi ne da ste marginalizovali CPC nego je vaskrsli. Progon i marginalizacija se obicno obije o glavu. Da Slobo nije dirao Crnogorce 89. ko zna na sta bi danas licila ta drzava, ali nasilno uvozno srpstvo i tuđe nasilno pravoslavlje je ne samo obnovilo nego betoniralo i CPC i Crnogorski narod, pogotovo nasiljem mu usadjenu srpsku komponentu postavilo pod mikroskop i duboko analiziralo, pronaslo i pokidalo niti. Nasilna seljačka politika je i unistila crnogorako sprstvo kao i srpstvo generalno jer je stavljeno pod mikroskop i oktriveni su svi mitovi i legende i razbijeni. Ovo je kraj srpstva, ideologije 19. Vijeka, sve su ovo zavrsne faze. Bliska buducnost ce Vam to svjedociti. Nikad nije trebalo prijetiti i dirat Crnogorce, jer bez Crnogoraca ne postoji sprstvo, ne jer su Srbi, nego su Crnogrci i izmislili tu ideologiju u 19. Vijeku za svoje potrebe, obile su im se o glavu ali ih nikad niste smjeli dirat, o tome.je vise znao i Amfilohije, sa svojim hibrid sprstvom je drzao kontrolu jednog vida Crnogoraca, ali i tome je kraj. Svako nasilje nad Crnogorcima u fizickom smislu je fatalno za srpstvo i Srbiju, vidite da 100 godina ne prastaju izdaju Kralja vracali su i preko komunista i sada. Kome nije jasno vise neka i dalje upire, no bojim se da upire dugme za samounistenje.

        2. Гром komentariše

          Miki Crnogorac – Nisu to vjernici nego partijski vojnici DPS-a, Liberala i ostalih izdajnika i guzičara…

    2. Serdar komentariše

      Ako imas neku svoju parcelu ti im ustupi.

      1. LeaA85 komentariše

        Tako je! Evo ja koja sam glasala za Uru iako srpkinja nikad ih vise necu zaokruzit. Jer ja sam se odje borila samo protiv Mirasa i njegove sektaske crkve da ne bi ugrozila moju! E pa Ura nece vise imati glas moje porodice. Mikicu bezboznice jedan! Nije ti normalno. Pao si pod uticaj Bozene i Adzica sa Ct.

        1. E viva komentariše

          Ti si glupa kokoška, šta tebe ko pita.. Idi glasaj za svoje svetinje na Kosovu

          1. Baćo sa Zabjela komentariše

            Dajte mi parcelu za Zabjelsku crkvu. Ja sam zabjelčanin, hoću svoju crkvu i besplatno plac da mi date. Očekujem pomoć od braće dukljana.

    3. Prle komentariše

      Svaka pravoslavna grupa koje god nacije u CG ima svoju pravoslavnu crkvu. To je nasa mitropolija. Jedina pravoslavna. Nema vise ni jedne. Ove nvo i anb grupacije su nesto drugo ali nikako ne spadaju u pravoslavne crkve. A to sto nasom mitropolijom upravlja Srpska pravoslavna crkva to je unutar pravoslavno ustrojstvo i nema veze sa danasnjim granicama i politickim zeljama prolaznih malenkosti nasih politicara koji umisljaju da su znacajni. . Jedna trecina Grcke je pod upravom Vaseljenske patrijarsije pa Grcima ne pada na pamet da negoduju i otimaju crkve. Ili da govore d to nije njihova crkva. U koju god pravoslavnu crkvu na bijelom svijetu udjes a ona je tvoja. Naravno ako si pravoslavac!

    4. NikšićGolijKiM komentariše

      @Branko
      Pa to što pričaš nije normalno i nije normalno da oni dobijaju državnu zemlju za gradnju crkve, a zbog čega? Pa po tome i tvom stavu onda se država miješ u crkve i vjere jer, da bi neko imao pravo da bude priznat i od države mora najprije da bude priznat, u ovom slučaju od strane pravoslavlja onako kako se to radi sa svima. Ta crkva da bi imala neka prava ako ostali mora da bude kanonski priznata da bi država imala pravo po zakonu da joj pomaže, u ovom slučaju ta crkva nije priznata od bilo koga iz pravoslavnog vaseljenskog crkvenog savjeta. Ta crkva ako želi da postojimora prvo da se izbori da bude priznata od onih koji se pitaju u vascijelom pravoslavlju e onda može imati pravo na pomoć od države do tada država ne smije da pomaže sektama koje djeluju nekanonski jer u suprotnom sve priznate pravoslavne crkve mogu da se osjete ugrožene jer se država Crna Gora miješa u rad i zakone po kojima funkcioniše svo pravoslavlje. Direktno miješanje države Crne Gore u pravila koja su regulisana u čitavom crkvenom pravoslavnom svijetu jeste miješanje u vjersko pitanje a po ustavu država ne smije da se miješa u vjerska pitanja i to treba da ostavi onima koji to treba da riješe a to se zna gjde se rešava, država ne smije da se miješa u crkvena pitanja a ovo je direktno miješanje države u kanonska načela crkve. CPC može da gradi nešto sama i na nekom privatnom imanju ili imanju koje kupi sama a ne da joj država daje zemlju jer je to državna zemlja a kad jedržavna to znači i da je moja i svakog građanina Crne Gore a ne zemlja bilo koje partije da ona odluči kome će dati zemlju a uz to i taj čin vrijeđa cijeli pravoslavni svijet. Neka se CPC izbori za svoj status po pravilima kako yse to radi i ako dobiju Tomos i priznaju ih onda imaju pravo na to što im je sad dato državno zemljište a do tada država nema pravo niti smije da formira crkve niti pomaže divljim crkvama da se predstavljaju kao legitimne crkve u Crnoj Gori. Znači po vašem; sjutra ja ili bilo ko možemo da osnujemo crkvu i da je proglaim/o Crnogorskom i da imam/o sva prava kao SPC i ostale legalne crkve koje traju 1000-2000 god? Pa ne ide to tako, zna se ko priznaje crkve u svijetu , to su globalne stvari a ne lokalne, to što je na lokalnom nivou to je sektarenje i sekte i država ne smije da pomaže sektama niti smije da se miješa u crkvena pitanja jer je po našem ustavu država sekularna i država ne smije da se upliće u te stvari. Kao što rekoh, ako cpc hoće da gradi crkve i ako će ko u njih da ide, može, ali na posjedima koje će sama kupiti ili joj neko pokloniti ali država to ne smije dok ta crkva ne bude priznata a da bi bila priznata znamo lijepo đe se to traži i ko to daje, država sigurno ne. Sve dok ne bude priznata ta crkva to je sekta!

    5. Miki Crnogorac komentariše

      Ima i nama Bosnjacima da se da pjac na goricu da gradimo Dzamiju, moramo bit ravnopravni u svemu !

  2. Anakin komentariše

    Pa bolje im dat da grade neke njihove Crkve i Hramove nego da otimaju nase. Zar to nismo govorili u toku litija? „Nek vam Milo da pare pa gradite vase Crkve, nase ostavite na miru. “ Ali Borba ce jednoga dana i iza zalazak sunca da optuzi novu vladu.

    1. t-rex komentariše

      Ova vlafa ce pojesti i sunce tako da zalaska nece biti.

    2. Dejan komentariše

      Ma ko kome sta brani u CG. U nasim lijepim crkvama, ko te brate pita kad ulazis, sto si? Sve crkve MCP SPC-a su crkve sve pravoslavne brace odje, i Srba i Crnogoraca. Jedan isti narod, jedan isti Bog za sve, dosta vise s glupostima.

  3. t-rex komentariše

    Nije to nista,samo glup nije ocekivao od Pozitivne ovako nesto a tek ce licr pokazati kad budu trebali podrzati nesto za Srbe.

  4. Čini mi se da je Dritan Bitanga komentariše

    To nije crkva.Pod hitno treba na njih primijeniti zakon za lažno predstavljanje,kazniti i ukinuti.

    1. proceSS komentariše

      Dok je bio Tito on se za sve pit’o,
      Nema vise Tita „SAD SE MILO PITA“….hvatite to vec jednom.

  5. ja lično komentariše

    Ako ima vjernike i pare neka im se da. Taman da ne preže na naše.jedna baraka 30m2 dosta ce im biti. I Jehovino svjefoci imaju u centar objekat.ne mislite valjda da im mozete u 21v.zabraniti da postoje.NVo sta god da su…

  6. Gojko komentariše

    Uraši samo da znate spremni smo na nove litije pa vam eto DPS-a, sto se nas tiče jebite se s njima

  7. bajo. komentariše

    U krajnjoj liniji, neka grade ,neka se mole Bogu u svojoj crkvi.To ce regulisati mnoge probleme.Naraqvno ,potrebno je vrijeme.Sem toga tu crkvu neko mora priznati,sto je nemoguce sa Mirasem na celu.Bilo kako bilo,vjerske slobode vise nijesu ugrozene.Sve ovo treba pripisati kao niski udarac Djukanovicevog rezima koji je vrlo pokvareno dosao do resenja.Dakle,brisu se sporne tacke iz zakona o vjeri a za uzvrat plac za cpc.Nema tu nista losega ukoliko bi cpc shvatila ovo kako treba.

  8. Misliti crnogorski komentariše

    Izgledate da hocete da narusite slobodu vjeroispovjesti. Isto ono sto za sebe trazite.

  9. Vojo komentariše

    Ne prođu li izmjene Zakona o slobodi veroispovesti kako je bilo i dogovoreno URA će napraviti haos u Crnoj Gori, Adžić i Jelušićka oće da uslovljavaju mitropoliju, bojim se da će ovog puta dio nove vlasti izvesti narod na ulicu, da i njih mičemo. Narod je spreman, uraši spremite se i vas ćemo da mičemo sa grbače, pa idite deda mrazu u skute…

  10. Roro komentariše

    Puštite ih neka grade.Što je problem?Neka i ti mučenici nešto izgrade.Nego,mislim da će tu parcelu preprodati.

  11. Serdar komentariše

    Ko je iznenadjen od URA ? ovi Srbi sto su ih glasali .

  12. Helm komentariše

    Objavite vijest da je Vlada Crne je donijela Odluku o prestanku važenja Odluke o davanju prethodne saglasnosti glavnom gradu Podgorica za otuđenje nepokretnosti („Službeni list Crne Gore“, broj 105/20)

    Odluka će se objaviti u „Službenom listu Crne Gore“

    https://mobile.twitter.com/zelenascg/status/1339643453140037634

  13. Andrija2010 komentariše

    samo kanonski priznate crkve.kad miras dobije tomos neka gradi. oni nijesu crkva. oni su nvo..

  14. E viva komentariše

    Neće se praviti nište, nego ima da se vrati što je okupatorske SPC otela i ukrala.. Dosta je bilo ovih mantijaša koji su se dovukli iz Srbije, Hrvatske, Bosne, koji žive ilegalno ovde i laju protiv CG…

  15. Dragan komentariše

    Ja ne vidim u čemu je problem da se sekti da zemlja. Neka prave svoje hramove i na taj način čuvamo naše svetinje od poganluka kojeg imaju u sebi. Taman da se vidi kolko ima sektaša u CG.

  16. Cetinje komentariše

    Vjerska prava i slobode su zagarantovana.Dozvolite i da Crnogorci imaju pravo na svoju crkvu.Vi Srbi ste se naljutili kad su bila ugrozena vasa prava

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.