Sergej Lavrov preskočio da posjeti Podgoricu – jasna diplomatska poruka Crnoj Gori

2

piše: Vladislav Bojović, član predsjedništva Demokratske narodne partije i funkcioner Demokratskog fronta

Svakog građanina Crne Gore koji želi poboljšanje ukupnih odnosa Crne Gore i Rusije, pogotovo u sferi ekonomske saradnje, treba da zabrine činjenica da ministar spoljnih poslova Ruske federacije Sergej Lavrov nije ni planirao zvaničnu posjetu Podgorici, već samo posjete Beogradu, Sarajevu i Zagrebu. Dolazak šefa ruske diplomatije u Podgoricu izgleda da u Kremlju nije ni uzet u razmatranje, što jeste svojevrsna diplomatska poruka koja ne može biti povoljna za Crnu Goru. I dok Srbija dočekuje ministra Lavrova u trenutku kada dostiže svoj istorijski maksimum u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa Rusijom, Crna Gora je na istorijskom minimumu i u dubokoj ekonomskoj krizi.

Očigledno je da nova vlada Crne Gore treba prva da povuče određene poteze i pošalje jasne poruke koji će ići u pravcu raskida sa nerazumnom i štetočinskom rusofobnom politikom bivšeg režima. Uostalom, više je to u interesu Crne Gore, nego li Rusije. Crnoj Gori je u ovako teškoj ekonomskoj situaciji neophodno da ima najbolje odnose sa svima, a posebno sa najznačajnijim državama regiona, kakva je Srbija, kao i sa velikim svjetskim silama sa kojima ima brojne praktične razloge za jačanje saradnje, a takva je svakako i Rusija.

To što je Crna Gora članica NATO-a ili teži članstvu u Evropskoj uniji ne znači da ona treba da održava ignorantski stav ili da vodi neprijateljsku politiku prema Rusiji. To uostalom ne rade ni najveće države članice navedenih međunarodnih organizacija, već koriste svaku priliku da sarađuju sa Moskvom u različitim oblastima u kojima mogu imati praktičnu korist.

Bivša vladajuća garnitura, sa DPS-om na čelu, vodila je agresivnu neprijateljsku kampanju protiv Rusije, rukovodeći se isključivo trenutnim interesom opstanka uske grupe pojedinaca na vlasti, inače ogrezlih u kriminalu i korupciji, a zanemarujući interes građana i privrede. Građani koji su glasali za promjene očekuju da nova vlada Crne Gore razumno i pragmatično odmjerava spoljnopolitičke poteze i gradi drugačiju diplomatiju rukovodeći se isključivo interesima svojih građana i imperativom obnavljanja urušene privrede. Svaki evro cent koji se obezbijedi od stranih turista, stranih investicija ili putem izvoza jeste dragocjen za Crnu Goru i njene građane u ovako teškoj ekonomskoj krizi u kojoj se naša država nalazi, bolje reći, u koju je gurnuta.

Ne preduzimanje ničega, odnosno održavanje statusa kvo u odnosima sa Rusijom, je u suštini isto što i održavanje antiruske politike bivšeg režima, koja je nanijela mnogo štete Crnoj Gori. Održavanje naslijeđenog kursa zvanične politike Crne Gore prema Rusiji, za čije je međusobne odnose i sam ambasador Rusije u Podgorici izjavio da ne mogu biti gori i da su dotakli dno, jednostavno nije u skladu sa interesima privrede i građana Crne Gore. To je politika koja ne bi apsolutno imala nikakvog razumnog opravdanja i negativno bi se odrazila na život i standard crnogorskih građana, koji su većinski glasali za promjene.

 

2 Comments
  1. Stefan komentariše

    U jedan vakat kada je boravio u privatnim posjetama Noki jahtom u org.DPS dijelio je vlasnicima restorana i drugom odonlju satove sa državnim grbom i potpisom. Tada su i Rusi i „naši“
    dobro omastili brke. Interesi du im se nešto pobrkali.
    Dljedeći put prilažemo foto.

  2. Anakin komentariše

    Ne moze Lavrov bez DPS-a da funkcionise. Kao sto ne moze ni DF. Kad je Lavrov punio milionima ustase u podgorici bio je dobar.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.