Uslovna kazna za nelegalnu gradnju

0

Sudija Osnovnog suda u Podgorici Larisa Mijušković-Stamatović prihvatila je sporazum o priznanju krivice kojim je kosovski državljanin Muhamed Beriša osuđen na uslovnu kaznu zbog krivičnog djela građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje, pišu Dnevne novine.

Sporazumom je utvrđena kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca i istovremeno je određeno da se ista neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od jedne godine po pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo.

Prema navodima iz presude, Beriša je u martu 2019. godine, u centru Tuzi, protivno propisima o planiranju prostora i izgradnji objekata, započeo građenje objekta bez prethodno podnijete prijave i dokumentacije za građenje.

“Na postojećim objektima, koji su smješteni jedan uz drugi, spratnosti P+2, P+1 i P, ozidao je fasadni zid, kojim je te objekte objedinio u jedinstvenu građevinsku cjelinu, a na postojećem objektu spratnosti P+2 ozidao fasadni zid dužine 32m, spratnosti P+2, koji je povezao za postojeće konzolne terase, te tako proširio objekat. Na objektu spratnosti P, ozidao je etažu dimenzija 14x8m, ozidao fasadne zidove, horizontalne i vertikalne armiranobetonske serklaže i postavio fasadu bez prethodnog podnošenja nadležnom inspekcijskom organu prijave građenja i glavnog projekta, izvještaja o njegovoj pozitivnoj reviziji, dokaza o osiguranju od odgovornosti projektanta koji je izradio, odnosno revidenta koji je revidovao glavni projekat, ugovora o angažovanju izvođača radova i o angažovanju stručnog nadzora i dokaza o pravu svojine na zemljištu, odnosno drugom pravu na građenje na zemljištu.

Utvrđujući da li postoji dovoljno dokaza o krivici okrivljenog za predmetno krivično djelo, na ročištu za razmatranje sporazuma, sud je cijenio sadržinu navedenih dokaza, iz kojih nesumnjivo proizilazi da je okrivljeni M. B. u vrijeme, mjesto i na način opisan u izreci presude učinio krivično djelo građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje iz čl. 326a Krivičnog zakonika Crne Gore, za koje ga je ovaj sud oglasio krivim, nakon što je u svemu prihvatio sporazum o priznanju krivice”, navodi se u presudi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.