Dok se država bori da preživi, prosječna plata u Službenom listu preko hiljadu eura

0

Prosječna plata u JU Službeni list za 2019. godinu iznosila je 1.109 eura, pokazuje izvještaj o reviziji godišnjem finansijskog izvještaja te javne ustanove koji je juče objavila Državna revizorska institucija, piše Dan.

Službeni list zapošljava 15 službenika, a njen direktor je Momčilo Vujošević, koji je lani primao 1.930 eura.

DRI je Službenom listu dala duplo uslovno mišljenje na finansijsku i reviziju pravilnosti i utvrdila da su se u 2019. godini prosječne zarade kretale od 1.038 u oktobru do čak 1.654 eura u decembru.

Za neto zarade na godišnjem nivou isplaćeno je 199.681 euro.

Razlog uvećane zarade u decembru su varijabile.

DRI je utvrdila da je pojedinim zaposlenim varijabilni dio zarade isplaćivan mjesečno, dok je u decembru isplaćen varijabilni dio na godišnjem nivou, za 12 mjeseci, za svih 15 zaposlenih.

“U obrazloženju se navodi da su imenovani zaposleni tokom cijele 2019. godine imali povećan obim posla uz ostvarivanje izuzetnih rezultata i kvaliteta u radu. Varijabilni dodatak se od januara do novembra mjeseca kretao od 30 do 300 eura, a u decembru od 318 do 1.544 eura”, piše u nalazu koji potpisuje član senata DRI Branislav Radulović.

Pritom, DRI je utvrdila da nisu mijenjali kolektivni ugovor, kojim su utvrđeni koeficijenti za obračun zarada, i uskladili ga sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru.

Finansijskom revizijom, DRI je stekla razumno uvjerenje da izvještaj nije u svim materijalnim aspektima pripremljen u skladu sa prihvaćenim okvirom finansijskog izvještavanja.

Revizijom pravilnosti su utvrđene neusklađenosti poslovanja sa Zakonom o objavljivanju propisa i drugih akata, Pravilnikom o kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru za privredna društva i druga pravna lica, Zakonom o državnoj imovini, Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i Zakonom o u pravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru.

DRI je utvrdila da su oročena sredstva od 200 hiljada prikazivana kao kratkoročni plasmani, da su kao ostali prihodi prikazivani troškovi poreza i doprinosa na zarade u iznosu preko 40 hiljada, zatim da nisu donijeli pravilnik o računovodstvu, nemaju utvrđen iznos naknade po jednoj stranici, da u evidenciji ne vode poslovni prostor koji koriste…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.