Medojević pisao Bečiću: Skupština da traži od Vlade rebalans budžeta za 2020 i uključenje DRI u vezi revizije novog zaduženja

16

Predsjednik PzP Nebojša Medojevis uputio je predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću inicijativu kojom predlaže da Skupština traži od Vlade rebalans budžeta za 2020 i uključenje DRi u vezi revizije zakonitosti tajnog zaduženja od 750 miliona.

“Imajući u vidu, da će Skupština Crne Gore u ovom mjesecu razmatrati Predlog budžeta za 2021 godinu koristim ovu priliku da predložim da se Skupština Crne Gore obrati Vladi sa zahtjevom da se prije rasprave o Predlogu zakona o budžetu Crne Gore za 2021 , obavi rasprava o Predlogu Zakona o rebalansu budžeta Crne za 2020 godinu.

Vlada je po Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti  obavezna da napravi rebalans budžeta za 2020 godinu jer projekcije iz rebalansa koji je ranije rađen nijesu bile dobre.

Vlada je ušla u rebalans u aprilu mjesecu 2020 sa preptostavkom da će pad prihoda od turizma biti 40% i da će pad BDP biti 6,8%.

Pad izvornih prihoda budžeta u prvih 10 mjeseci 2020 je preko 195 miliona u odnosu na isti period 2019 godine.

Sasvim je jasno da je neophodan novi rebalans budžeta za 2020 prije nego što se u Skupštini raspravlja o Predogu budzeta za 2021.

Vladina projekcija iz rebalansa da će prihodi od poreza biti 1.6 milijardi su se pokazale neralnim jer su izvorni prihodi budžeta za prvih 10 mjeseci ove godine samo 1,3 milijarde, tako je sa ovako velikim padom priliva od poreza (a posebno PDV) jasno da će prihodi budžeta biti manji od projektovanih rebalansom.

Najveći pad je u naplati PDV gdje je rebalansom predviđeno da će u 2020 biti naplaćeno 616 miliona, a u prvih 10 mjeseci ove godine naplaćeno je samo 439 miliona.

Zbog ovih promašaja u projekciji makroekonomskih agregata i prihoda budžeta, Vlada je dužna po zakonu da pripremi još jedan rebalans, kako bi uskladila prihode  i rashode budžeta prema realnim ostvarenjima.

Emisija državnih obveznica od 750 miliona na 7 godina sa kamatom od 2,875% je, takođe, realizovana u 2020 godini pa to predstavlja nove primitke i to se mora prikazati u rebalansu budžetu za 2020 godinu.

Takođe, želim da istaknem da bez rebalansa budžeta za 2020 godinu i iskazivanja stvaranih prihoda i rashoda neće biti moguće napraviti završni račun budžeta za 2020 godinu jer podaci neće biti realni i istiniti, pa sami tim i završni račun neće biti tačan niti zakonit.

Nemoguće je raspravljati o Predlogu budžeta za 2021, a da prethodno nije napravljen rebalans budžeta u skladu sa realnim padom BDP u rasponu od 16-18% i padom izvornih prihoda budžeta.

U cilju stvaranja uslova za raspravu o rebalansu za 2020 i Predlogu budžeta za 2021, cijenim da bi bilo neophodno da Skupština pozove Državnu Revizorsku Instituciju da u skladu sa stavom 3. člana 6 Zakona o DRI dostavi Skupštini svoje stručno mišljenje o neophodnosti rebalansa budžeta za 2020, kao i o zakonitosti emisije državnih obveznica od 750 miliona.

16 Comments
  1. Rade komentariše

    Opet se javlja stručnjak za ništa i Draženov ljubimac.

    1. Felix komentariše

      Ova tvoja baba od premijera i jež od vicepremijera su stručnjaci za svašta.

    2. Kiki komentariše

      Drazen Vuckova pudlica, Medo Milova pudlica. Ruka ruku mije. Kao u Beogradu na vodi…

    3. Odarius komentariše

      A ko si ti, za sta si ti strucnjak? Da vidimo tvoje radove, reference? Smrdis kuci i komentarises.
      Medojevic je diplomirani elektro-inzenjer, bavio se privatizacijom, usavrsavao u Ceskoj, drzavni poslanik, pisao sjajne predloge zakona vezano za ekonomiju, clan odbora za bezbjednost 15 godina, odlican strucnjak i analticar geopolitickih desavanja, posebno u okvirima bezbjednosti…

      A ko si ti, debilu?

      1. Serbona komentariše

        Odarius: a kako to da on kao masinski inzenjer toliko voli ekonomiju? U cemu je kvaka? Zakljucio da su tu pare i samo ga ekonomija interesuje! E pa ne moze to, ne moze se kursevima i seminarima nadoknaditi godine skolovanja u nekoj oblasti! Neka se malo usmjeri na Zeljezaru NK i KAP, tu ima migucnost da bude strucan a nece moci da rebalanse budzeta i sl analizira strucno masinski inzenjer?! Znamo da voli pare mnogo ali to nije dovoljno

      2. Kiki komentariše

        Poserem ti se na njega, da nije bilo njega ne bi bilo ni DRPS. Jeste bavio se prifatizacijom, svuda je omastio brke, to mu je omiljena disciplina.

    4. Ivi komentariše

      Ajde ne laprdajte, ENO ti ga iz Vijesti i Crkve istovremeno za savetnika. Od 20 i nešto godina. Ekspert. Ne laprdaj.

  2. Krko komentariše

    Daj Medo…svaki dan se oglasavas.Zar ti je toliko tesko palo to sto nisi ministar

  3. Stefan komentariše

    Medo stvarno me razočaravaš. Gori si no govedja bolest. Pusti profu nek radi kako je naumio. Ne idi DPS u na ruku. Svojim laprdanjem ne postižeš ništa. Zato zakameni i sve što imate recite u 4 oka. Nemojte ko neke ženetine preko madija. Kazniće vas narod.

  4. Ivi komentariše

    Šta su dogovorili za crkvu tajno Medo? Šta?

  5. Bole komentariše

    Pitam se da li ovi botovi imaju upste predstavu sta je ovaj covjek rekao. Posto samo laprdaju pitam se za sta im poslodavac daje sendvice.

  6. Dr.Kobilic komentariše

    Ako su ta dva eksperta nesto zavrnuli na ovom aranzmanu – pa sta. Mladi ljudi. Treba im. Vazno je da nisu DPS. Sta je Medi?

  7. IQ 86 komentariše

    Sta oced danas debeloguza ptica trkacica, i da odgovori koliko je para uzeo od Mila da razbija vladu…

  8. Talesyy komentariše

    Hhahha sta rade botovi Sorosevi
    Medo je bre institucija
    Najhrabriji politicar u istoriji Crne Gore!

  9. Maki komentariše

    Gospodine Medojevicu zasto vi niste zavrsili ekonomiju,nego ELEKTROTEHNICKI FAKULTET.Pustite strucnjake sa rade.Umijete li vi da vozite avion ,vjerovatno Ne.pustite ljude tek su poceli da rade.

  10. Bosko komentariše

    Potpuno ste u pravu g. Medojevicu.

    Sve sto ste rekli je jedino resenje.
    Drugog nacina nema.

    Nema razgovora sa njima, a ima ih mnogo, procesuiranje, vracanje imovine i u zatvor za koga se dokaze.

    Pet postenih policajaca, tuzioca i sudija.
    I ciscenje korova.
    Samo tako.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.