Crnogorci sa KiM: Krivokapić da poništi odluku o priznanju Kosova* i da vrati Dinošu iz Prištine

3

Crnogorska liberalna stranka (CLS) Kosova pozdravila je formiranje nove crnogorske Vlade, uz očekivanje da će nova izvršna vlast u njihovoj matici, kako su kazali, promijeniti dosadašnju praksu mećehinskog odnosa Podgorice prema svom narodu u južnoj pokrajini države Srbije.

***

„U ime najmasovnije i najuticajnije crnogorske političke partije na Kosmetu – Crnogorske liberalne stranke (CLS) upućujemo najiskrenije čestitke prvoj demokratskoj Vladi izabranoj u Crnoj Gori u poslednjih 75 godina. Ugnjetavani, diskriminisani i potpuno obespravljeni Crnogorci na Kosmetu dugo su čekali ovaj trenutak, pored ostalog i zbog nade da će biti ispravljena nepravda nad njima, a koja se ogleda prije svega kroz činjenicu da nisu priznati čak ni kao nacionalna manjina Ahtisarijevim Ustavom Kosova *, iako su do 1999. godine bili konstitutivni narod“ – poručuje u ime CLS predsjednik te stranke Radoman Doderović. On je podvukao da je vrijeme pokazalo svu pogubnost antinarodne vlasti u Crnoj Gori da prizna nezavisnost Kosova*, „jer ni 12 godina od toga Crnogorci zvanično u pokrajini zvanično ne postoje, a crnogorski ambasador Ferhat Dinoša svojim nečinjenjem ciljano doprinosi da do toga nikada i ne dođe.“

Doderović naglašava da je pravi trenutak da u duhu nove politike Vlada Crne Gore, a sledstveno i priznanju bivešg premijera Duška Markovića da je Kosovo* priznato suprotno volji 85% crnogorskih građana, bez odlaganja povuče tu, kako je rekao, sramnu i izdajničku odluku kojom se pljunulo na svijetlu crnogorsku tradiciju i slobodarsku istoriju.

„Niko od 30.000 Crnogoraca u Metohiji nije vraćen na ognjišta, njihova groblja su porušena, crkve i kuće spaljene, njihov jezik i vjera su zabranjeni, a Diniša se baškari u luksuzu u Prištini okružen onima koji su prognali i pobili Crnogorce. Za početak rješavanja crnogorskog pitanja na Kosmetu, zahtijevamo od Vlade Crne Gore i premijera Zdravka Krivokapića da povuku Ferhata Dinošu, ukinu tzv. ambasadu u Prištini i ponište odluku o priznanju Kosova* ili raspišu konsultativni referendum o tome“ – kazao je predsjednik CLS Kosova Radoman Doderović.

Zahtjev CLS-a podržalo je i Udruženje kosovskih Crnogoraca „Matica“ sa sjedištem u Kosovu Polju, na čelu sa Bobanom Filipovićem. Pridružujući se zahtjevu Doderovića i CLS-a, Filipović ističe da ljekovito i ohrabrujuće djeluje činjenica da je nova Vlada Crne Gore u zvaničnoj korespodenciji počela da termin Kosovo* tretira za zvjezdicom, budući da se ne radi o međunarodno priznatoj državi, već, podsjeća on, teritoriji koja je po Rezoluciji 1244 SB UN u sastavu Republike Srbije.

„Javno proklamovani stav nove Vlade Crne Gore je da želi najbolje i najbliskije odnose sa Srbijom, a to želimo i mi kosovsko-metohijski Crnogorci koji živimo u južnoj srpskoj pokrajini. Upravo vođeni takvim opredjeljenjem tražimo od Vlade naše matice u Podgorici da ispuni elementarne preduslove za vađenje noževa iz leđa koje je zvaničnom Beogradu zario bivši izdjanički crnogorski režim“ – kazao je Filipović.

3 Comments
  1. Ivi komentariše

    Oće oće😂😂😂

  2. bajo. komentariše

    Imatel’ još kakovu želju😃😃

  3. Q' komentariše

    A da vas jbmo još, koje neartikulisanje@

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.