Demokrate: RTCG lagao, postoje dokazi da imaju odgovornost za postupak Tamare Nikčević!

1

piše: Nevenka Ćirović, funkcionerka Demokrata i dugogodišnja novinarka RTCG-a

Menadžment i uredništvo Radio-televizije Crne Gore obmanuli su američku ambasadu, Savjet Radio-televizije i sveukupnu crnogorsku javnost da nemaju odgovornost za postupak novinarke Tamare Nikčević.

Naime, i generalni direktor, i uredništvo Radio-televizije Crne Gore, znali su za sadržaj emisije Teleskopija i prije njenog emitovanja, a za šta postoje nepobitni materijalni dokazi.

Prvi dokaz jeste sama činjenica da je emisija Teleskopija snimljena 8 sati prije emitovanja, a što ja jasno vidljivo na rasporedu snimanja u Velikom studiju Radio-televizije Crne Gore na kojem je naznačeno da je emisija snimljena u 12 časova poslije podne tog dana.

Iz navedenog, dakle, nedvosmisleno proizilazi da emisija nije išla uživo, što u potpunosti razobličava neistinite tvrdnje menadžmenta i uredništva Javnog servisa da se sadžaj emisije i postupanje novinarke Nikčević nije moglo iskontrolisati.

Takođe, činjenica da je Televizija Crne Gore, u Dnevniku, u utorak veče, emitovala insert iz sporne emisije, jasno ukazuje da je uredništvo pregledalo sadržaj emisije i znalo za sve što su izgovorili novinarka Nikčević i njen gost. Kako bi drugačije Televizija Crne Gore izdvojila izjavu za emitovanje, a da prethodno nije pregledala sadržaj emisije “Teleskopija”? Napamet? Pa naravno da ne.

Dakle, urednički tim Radio-televizije Crne Gore je pokazao i dokazao da, iako je očigledno da su sve znali, nije uradio ništa da spriječi brutalne optužbe na račun američke ambasadorke, gospođe Rajnke, a samim tim i na račun Sjedinjenih Američkih Država.

Njihova besprizornost se upravo ogleda u lažnom ograđivanju od sadržaja za koji su znali i koji su mogli da spriječe da ode u etar. I ne samo to, mogli su i morali da zabrane emitovanje pomenute emisije, a ne da, po ko zna koji put, pokušaju prevariti građane i strane diplomate.

Ne osporavajući pravo i obavezu novinara, kao i njegovu slobodu da pita, iz vizure same profesije, naglašavam da se pitanje i konstatacija one vrste, o bilo kome, ne smiju izgovoriti, a da se pomenuta strana, u ovom slučaju američka ambasada i ambasadorka, ne pitaju da li je informacija istinita ili nije.

Sve navedeno obavezuje generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore, gospodina Božidara Šundića, da odmah smijeni kompletan rukovodni kadar, a da nakon toga i sam podnese ostavku.

Ukoliko to ne učini on, obaveza Savjeta Radio-televizije je da smijeni Šundića, budući da je pravnom regulativom definisano da generalni direktor može biti smijenjen ukoliko nanese štetu Radio-televiziji Crne Gore .

Takođe, zahtijevamo ostavke i članova Savjeta Radio-televizije, premda su, na neki način, dopustili da ovakva šteta nastane, budući da su, dokaze odgovornosti Šundića i menadžmenta Televizije Crne Gore, koje prezentujemo javnosti, bili dužni da sami prikupe i prema istima da postupaju.

Važno je ukazati na to da je, pored brojnih domaćih skandala, poput emitovanja Tompsonovih izvedbi, te cijelog spiska gaženja profesije i odgovornosti, sada izazvan međunarodni skandal kojim je narušen ne samo ugled Javnog servisa, već i države Crne Gore.

Na kraju pozivamo američku ambasadu da uzme u razmatranje dokaze koje smo iznijeli i reaguje na njih.

1 Comment
  1. Stefan komentariše

    Možda se izvor na kraju pojavi na You tube…smanjite doživljaj i manje bujelog hleba zbog kilaže.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.