Mandić: Zašto vlada Srbije dobija novac sa kamatom 1,06 %, a nova vlada Crne Gore gotovo tri puta nepovoljnije, po čak 2,875 %!

15

Mi smo znali da je DPS uništio javne finansije i da je kasa u užasnom stanju. Želio bih da u ime građana Crne Gore predsjedniku Vlade i ministru finansija postavim sledeće pitanje:

Koliko od tih 750 miliona evra ide na pokrivanje tekućeg i budućeg budžetskog deficita i za koliko je uvećano stanje javnog duga u odnosu na BDP, a koliko novca je namijenjeno za rolover, odnosno, zamjenom starih kredita novim kreditnim zaduženjima?

Kako se desilo da Srbija na finansijskom tržištu dobije novac sa kamatom 1,06%, a Crna Gora gotovo tri puta nepovoljnije, po čak 2,875%? Da li su baš toliko nestabilne naše javne finansije?

15 Comments
  1. Dragan komentariše

    Mandiću, stvarno preteruješ. Pa šta je to na 7 godina. Tričavih 79 milona evra kamate po stopi 2.875%, u odnosu na 29 miliona evra kamate po stopi 1.06%. 50 milona evra razlike, Mandiću, baš si sitničar.

  2. Boka di cataro komentariše

    Od koga Srbija dobija po 1,6%od Rusa…Kineza

    1. Dragan komentariše

      Nije 1.6 nego 1.06, na londonskoj berzi. Kažem ja lepo da se Zdravko pod hitno izvini Vučiću i da ga zamoli da pošalje Sinišu Malog na kraći odomor od desetak dana u Crnu Goru da sredi finansije, a ne da puštate da se ova deca što vam objašnjavaju da znaju oni oko tih kredita jer su kao studenti podizali kredit, igraju milionima. O jadu će vas zabaviti.

      1. Mladen komentariše

        I to obveznice na 10 godina, dok je kod vas u CG sa rokom dospeća od 7 godina.

    2. nadasamse komentariše

      E Boka botango ,ne avetaj kad nemas pojma o ovome .Evo ti link ispod pa se edukuj.Posto neces shvatiti da ti objasnim:12 mjesecni euribor(referentna kamatna interbankarska stopa je NEGATIVNA-iznosi minus 0.507%.
      https://www.euribor-rates.eu/en/

  3. ja lično komentariše

    I Srbija je skoro imala i 3.3 kamatu .nije to bas tako Koljenice nasa.to je bilo refinansiranje jedne emisije od 500 mil ali prosjecna kamata za Srbiju poslednje 3 godine je iznad 3%. 1 % nema ni Hrvatska a ne Šizojev luper kvartir

    1. Dragan komentariše

      Ne nego smo poslednjom emisijom kamatnu stopu sa 4.5 koliko su ugovorili slični stručnjaci kao ovi vaši spustili kamatnu stopu na ceo dug, onaj veći deo od ranije, i ovaj novi za refinasiranje, na 3.27%. Ušteda na kamatama 53 milona evra godišnje.

    2. Mladen komentariše

      Istina, refinansiranje od 500 miliona, ali refinansiranje ili ne ( za neupućene, refinansiranje znači, uzet je kredit po povoljnijim kamatnim uslovima, kako bi se otplatio onaj nepovolniji, sa višom kamatnom stopom, što je odličan potez) ali to ti najbolje pokazuje koliko je finansijsko tržište u padu, koliko je novac “ pojeftinio“ u doba globalne finansijske krize uslovljene globalnom pandemijom.

      Na kamate od 3 % investitori mogu da zaborave u ovim uslovima recesije u svetu…cena novca je u padu, izgleda da te informacije još nisu dospele do vas, kao ni do vašeg ministra finasija, čim se zadužio po ovolikoj kamatnoj stopi.

  4. IQ 86 komentariše

    Aj ti na koljenicu zadrigli,pusti mlade,skolovane da rade,ionako si politicka prošlost

  5. Krko komentariše

    Nijesam ekonomista ali da pojasnim zasto…Udio javnog duga u Srbiji je 56%,a u Cg 100%,Srbija ima nezaposlenost na 7%,a Cg na 27%,Srbija ima kreditni renting B++,a Crna Gora B-.Tu lezi odgovor zasto oni dobise pozajmicu po 1%,a mi po 2,8%.I Srbij uzela pozajmicu prije pandemije a mi u sred pandemije.

    1. Dragan komentariše

      Samo mala ispravka, Srbija emituje obveznice uvek u najpovoljnijem momentu, i u toku pandemije, poslednje pre mesec dana.

  6. Bijeli komentariše

    Nije tacno da Srbija dobija po 1.06%. Jeste u Vucicevoj propagandi. Srbija je napravila dvije transakcije, jednu zaduzivanje u Eurima na oko 3% a drugu tipicno hedzovanje dolarsko i kad se ta dolarksa kamata pretvori u procente moze se nategnuto govoriti o 1.06%. Sa tim da hedze treba odrzavati citavim periodom trajanja i moguce da ce trosak biti i veci. Znat cemo kad se dug otplati.
    Svakako ove trnsakcije su izvan kvalifikacija i Menda i Mande a i ovih mladih SNP partijskih mozgova. Umjesto da stanu mirno i zahvale se Spajicu koji im je kao vlasti omogucio dvije godine bezbriznog finansijskog zivota, oni prevrcu korito, a posle ce kupiti mrvice. Zalosno do cega je srpski narod doveden 2020 u smislu predstavljanja

    1. Dragan komentariše

      Lepo je kad se, makar i nategnuto, prizna 1.06%.

    2. tako stoje stvari komentariše

      Mene interesuje samo da li je i koliko je tu Spajić “ dobar „,da li je uopšte „dobar“ neko tu ili nije i ništa više…cijela situacija, sve uradjeno u tajnosti, mimo javnosti, mimo zakona, ukazuje na to…i to treba razjasniti do kraja. Sasvim normalno da se postavi to pitanje u ovako krajnje netransparentnoj situaciji u kojoj se našao novi ministar, koja iziskuje objašnjenje, ništa više, nema tu ničeg lično.
      Dosta nam je bilo da jedan čovijek i jedna familija odlučuju o svemu, o svima nama…onaj ko misli da ćemo mi gradjani šutiti na ove i ovakve pojave, grdno se vara.

      Eto bogougodni Zdravko, kome vjeruje pop Perović, vjeruje budućem zetu da je to dobar posao…nije nego !

  7. Veljko komentariše

    Ne bih da mračim, ali SRBIJA GAZI, a Zdravkovi hejteri mogu da popuše i meni i Srbiji!!!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.