Đukanović zadovoljan što je Crna Gora dobila vladu

3

Crna Gora pokazala je visok nivo demokratske zrelosti, uprkos pojedinim očekivanjima o mogućem otporu tranziciji vlasti.

To je kazao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na radnom ručku sa ambasadorima EU i zemalja članica EU u Crnoj Gori, u organizaciji ambasadora Savezne Republike Njemačke, predsjedavajuće Savjetu EU, Roberta Vebera.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, Đukanović ke kazao da su se izbori u Crnoj Gori, održani u vanrednim okolnostima i to ne samo kada je riječ o pandemiji, već i zbog izraženog vanpolitičkog i izvan-crnogorskog uticaja.

„Uz zadovoljstvo što Crna Gora danas ima Vladu, i čiji će se rezultati vrednovati djelima, ponovio je punu spremnost da poštujući ustavne nadležnosti bude kooperativan i djeluje u pravcu daljeg razvoja Crne Gore, odgovornog odnosa prema NATO partnerstvu i dostizanja standarda koji treba da nas dovedu do punopravnog članstva u EU“, navodi se u saopštenju.

Veber je, kako se dodaje, nove političke okolnosti u Crnoj Gori i kohabitaciono vršenje vlasti, ocijenio kao priliku da se pošalje poruka novog stila u politici da se uprkos razlikama može naći zajednički imenitelj u najboljem interesu građana.

„Predsjednik Đukanović je uz zahvalnost ambasadoru Veberu iskazao zadovoljstvo susretom i pozdravio ovaj format ragovora koji se pokazao kao dragocjena prilika za otvorenu razmjenu mišljenja o temama značajnim za Crnu Goru i EU. Simbolično je i to što se održava na Međunarodni dan ljudskih prava, koji slavi suštinu evropskih vrijednosti-ljudska prava i slobode i vladavinu prava, čijem unapređenju, zaštiti i ispunjavanju Crna Gora ostaje suštinski posvećena, poručio je Predsjednik“, saopšteno je.

Đukanović je ponovio zahvalnost EU za podršku u saniranju posljedica korona krize uz očekivanje uspješne saradnje na planu distribuiranja vakcine.

„On je, uz zabrinutost što nakon perioda probuđenog optimizma u pogledu evropske perpektive regiona godinu završavamo bez novih odluka Evropskog savjeta, izrazio žaljenje zbog nesazivanja međuvladine konferencije za Sjevernu Makedoniju i Albaniju ističući da bi to bio važan korak za zemlje, ali i ohrabrenje za sve koji streme članstvu u EU. Ipak, naglasio je posebno zadovoljstvo investiciono razvojnim planom EU za ZB, uz nadu da će se uz iznalaženje odgovora u pravcu konsolidacije unutar evropskih struktura i obnovu transatlantskog savezništva, stvarati realniji uslovi za intenziviranje politike proširenja. Najava obnove euro-atlantskog saveza, kao i rezultati izbora u SAD, daju nam razloga za optimizam da ćemo u narednom periodu imati odgovorniji odnos prema tim tekovinama s obje strane, a posljedično i veću pažnju za ZB, što će biti i zajednički interes i prilika i za Zapadni Balkan i Crnu Goru“, ocijenio je Đukanović.

3 Comments
  1. Ivi komentariše

    Pa naravno, zadužili su nas tolike pare, ti lopovi.

  2. Q komentariše

    Pa kako nece biti zadovoljan ko da ju je on birao.

  3. Karijera komentariše

    Svi govore njegov kraj pao s vlasti itd., a ne svataju mnogi da je on u stvari diplomirao tj. sada mu niko vise ne moze reci diktator, ovo ono, postao je politicar evropskog ranga sa iskustvom vecim od putina i si đi pinga zajedno. Zastrasujuca politicka figura, i to znaju i u EU i USA, i njemu ne treba vise niti DPS niti Crna Gora, mislim kao individui, ali sa politicke strane mosntrum i majstor vladanja i spoljne politike. I vi ste mu u tome pomogli, nikad nije imao vise legitimeta nego sad, kao bi Crna Gora iako je cetnicka Vlada, ali da je EU malo proaktivnija usli bi u nju za 3godine nebitno ko je vlast, samo zbog ovih demokratskih i procesa upravljanja bezbjednosnim izazovima i krizama bez rata i destabilizacije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.