Šćekić: Vlada da se obračuna sa korupcijom i kriminalom!

4

Socijalistička narodna partija nastupila je u okviru koalicije „Za budućnost Crne Gore“ koju je predvodio mandatar za sastav Vlade Zdravko Krivokapić i koja je osvojila 27 poslaničkih mandata. Zajedno sa koalicijama „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“ čini većinu od 41 poslanika u Skupštini.

Građani željno očekuju izbor nove Vlade zato što su na izborima glasali za korjenite promjene u društvu, međutim proces formiranja bilo koje nove vlasti nije nimalo jednostavan i zahtijeva najveću dozu ozbiljnosti i odgovornosti, smatra Šćekić.

Ističe da izbori održani 30. avgusta za SNP nisu predstavljali borbu za fotelje, već su svoje partijske interese podredili cilju postizanja promjena i smjene odlazećeg režima. Osvrćući se na dosadašnji rad u Beranama Šćekić ocjenjuje da su sve obećane planove ne samo ostvarili, nego umnogome i premašili, dok nezaposlenost ostaje najveći problem.

Prošla su tri mjeseca od parlamentarnih izbora. Očekujete li da će Vlada konačno biti izabrana na sjednici koja počinje 2. decembra nakon brojnih nesuglasica među konstituentima nove vlasti?

Šćekić: Siguran sam da građani željno očekuju izbor nove Vlade iz prostog razloga što su 30. avgusta glasali za korjenite promjene u društvu. Na izborima smo dobili mandat da sprovedemo te promjene, da se odlučno obračunamo sa svim oblicima korupcije i kriminala, nezaposlenosti, te da donesemo novi ili izmijenimo postojeći Zakon o slobodi vjeroispovijesti.  Ta ogromna želja da se riješe ovakvi i slični problemi rezultirala je trijumfom i pobjedom Crne Gore. Sasvim je razumljivo da su u tom pravcu i očekivanja bila da se u najskorijem roku napravi nova Vlada.

Sa druge strane, oni koji bolje poznaju političke prilike znaju da proces formiranja bilo koje nove vlasti nije nimalo jednostavan i zahtijeva najveću dozu ozbiljnosti i odgovornosti, imajući u vidu izazove na koje se jednostavno mora odgovoriti. Ne moram posebno podvlačiti činjenicu da je još jedna otežavajuća okolnost i činjenica da je jedan režim bio na vlasti više decenija, i da je potrebno napraviti plan diskontinuiteta u radu vlade. Sve to, uz realna očekivanja političkih pobjednika dovela su do toga da se izglasavanje Vlade očekuje na sjednici 2. decembra.

SNP je na svojim organima više puta razgovarao o najboljim modalitetima razvlašćivanja DPS režima, i na svojoj poslednjoj elektronskoj sjednici podržali smo predlog da se izglasa novi sastav Vlade na predlog mandatara Krivokapića. Nema mjesta tvrdnjama da SNP radi protiv Vlade, samo smo očekivali da će Vlada biti kao što je najavljivano, političko-ekspertska, u kojoj bi političke partije delegirale svoje stručnjake za određena ministarska mjesta i čelne pozicije u najvažnijim državnim organima i tijelima. I, poruka za sve one „dušebrižnike“ – u SNP ne možete gledati ništa drugo, osim najozbiljnijeg političkog partnera, bez kojeg se ne mogu donositi krupne odluke, koje se tiču sudbine naših birača i građana.

Kako komentarišete koncept ekspertske Vlade i da li ona može izdržati pun četvorogodišnji ciklus ili će se u nekom trenutku desiti vanredni izbori?

Šćekić: Na ovu temu je bilo desetine različitih komentara, od onih javnih do nekih drugih – poželjnih, spinovanih i njima sličnih. Moram da istaknem činjenicu i na nju sam posebno ponosan – Socijalistička narodna partija je svoj stav i mišljenje uvijek javno dijelila sa svojim članstvom iz prostog razloga što je ovako krupne odluke potrebno ne samo podržati, nego  i istovremeno biti svjestan kako njihovog značaja, tako i činjenice njihove realne održivosti.

Da se ne vraćam unazad i preturam po nedavnoj prošlosti i propalim pokušajima formiranja političke, političko-ekspertske ili neke druge vlade. Mandatar Krivokapić je dao svoj predlog, uz čvrsta uvjeravanja da njen personalni sastav u potpunosti odgovara onome što se u javnosti smatra ekspertskim, te da će ministri odgovoriti svim izazovima. Kakav bih ja to bio predstavnik nove vlasti kad ne bih vjerovao u pun mandat, uz nešto što je svima u našoj državi jasno – veliki i krupni poduhvati čekaju naše ministre. Vjerujem da će raditi vrijedno i pošteno, u najboljem interesu građana. Nek im je sa srećom! SNP će dati svoju punu podršku i doprinos da Crna Gora krene naprijed i da postane dio porodice modernih, uređenih, evropskih država.

Kako će se odvijati saniranje posljedica epidemije kovida-19 i rješavanje drugih velikih izazova sa kojima se Crna Gora suočava?

Šćekić: Pitanje i izazov, sa kojima se suočava savremeni svijet. Svakako da će posljedice biti nesagledive, posebno iz ugla onih država, čiji zdravstveni sistem ni do sada nije funkcionisao u skladu sa svjetskim standardima. SNP je sve vrijeme ukazivao na ogromne propuste u radu tijela zaduženih za praćenje i borbu sa ovim nevidljivim neprijateljem. Sa druge strane, direktno suočeni sa pandemijom davali smo i naše predloge borbe, a u opštinama u kojima smo na vlasti usvojili mnogobrojne mjere, kako bi se makar djelimično ublažile  pogubne posljedice.

Ipak, i tada i sada je valjalo reći: životi su najbitniji, a kada sve ovo prođe, moramo pokazati i solidarnost, i hrabrost, i veliku želju da građanima vratimo vjeru u bolje sjutra. Pred novom vlašću je i ovaj, najbitniji zdravstveni izazov, na koji moramo odgovoriti u najboljem interesu za sve nas! Za početak, pozivam građane da damo svoj lični doprinos, kako bismo ublažili uzroke i posljedice tragičnog djelovanja ove pandemije.

Podnijeli ste ostavku na poslaničku funkciju kako biste ostali predsjednik Opštine Berane. Koji su prioriteti u radu do kraja Vašeg drugog mandata i u kojim oblastima očekujete konkretnu pomoć nove Vlade s obzirom na lošu saradnju sa prethodnom?

Šćekić: Svakako da i u poslaničkim klupama treba dati šansu novim, mladim ljudima, sa jedne strane, a sa druge stručnim i iskusnim sa dugogodišnjim iskustvom. Smatram da imam moralnu odgovornost i obavezu da ovaj drugi mandat, skupa sa svojim saradnicima, dovedem do kraja. Ono što već sada mogu da kažem jeste da smo sve svoje obećane planove ne samo ostvarili, nego umnogome i premašili. Prioritet u daljem radu svakako predstavlja rješavanje gorućeg pitanja nezaposlenosti, odnosno dovođenja investicija u naš grad. Dvije okolnosti, koje želim ovoga puta da podvučem jesu činjenica da počinjemo saradnju sa novom, našom vladom, koja, siguran sam, neće imati onakav maćehinski odnos prema Beranama. Smatram da će se samo odgovornim ponašanjem i snažnim reformama, za koje se zalaže SNP, u Crnoj Gori stvoriti mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta i oživljavanje privrede. Direktna saradnja, pomoć i podrška biće prijeko potrebni.

U tom pravcu očekujem da se ispoštuju naši planovi i sve ono što smo namjerili ostvariti i ostaviti našim građanima. Dakle, mnogobrojni projekti, koje smo godinama predlagali, očekujemo da se realizuju kroz kapitalni budžet, kao što očekujemo da nam se vrate sredstva, koja nam pripadaju u okviru egalizacionog fonda. Iskoristiću trenutak da pomenem samo dio izuzetno važnih projekata, koje će ova vlast ostvariti u najskorijem periodu i ostaviti svojim građanima: reciklažno dvorište sa sortirnicom, dnevni centar za osobe sa teškoćama i smetnjama u razvoju 27+, zatim projekat zapadne tribine, te nastavak gradske obilaznice. Ovo je kontinuitet uspješnog i predanog rada lokalne samouprave, krunisan mnogobrojnim projektima koji ostaju našim sugrađanima.

Druga, takođe bitna činjenica jeste odluka Vlade Srbije da otvori konzulat u našem gradu, i time ne samo učvrsti bratske odnose dviju zemalja, već i pruži dodatnu sigurnost investitorima iz Srbije da otvore i pokrenu preduzeća, proizvodne pogone, razne vrste predstavništava i na taj način omogućimo da određen broj naših sugrađana nađe zaposlenje. I da zaključim, bez obzira na ogromne, realne ekonomske poteškoće vjerujem da Berane može i mora krupnim koracima ići naprijed.

Prema nedavnom istraživanju našli ste se na drugom mjestu najpopularnijih političara koalicije “Za budućnost Crne Gore”, iza Zdravka Krivokapića. Da li u narednom periodu planirate angažman sa opštinskog na državni nivo bavljenja politikom?

Šćekić: Svakako da ovakve vrste istraživanja prijaju, ali i dodatno obavezuju da se u narednom periodu još odgovornije odnosimo prema svojim životnim i profesionalnim obavezama. U ovom trenutku nesporno da za mene predstavlja prioritet moja funkcija koju trenutno obavljam – predsjednik Opštine  Berane. Sa druge strane, vjerovatno ste u dijelu pitanja mislili na moj profesionalni angažman na državnom nivou. Ovo iz prostog razloga što ja već obavljam izuzetno odgovornu funkciju potpredsjednika Socijalističke narodne partije, koja zahtijeva pregršt obaveza i zadataka.

Moj volonterski odnos prema toj funkciji uopšte ne znači da je obavljam sa manje žara, elana ili volje. Naprotiv, ista ona energija kao i prije dvadesetak godina, kada sam kao omladinac nosio ponosno članstvo najljepše partije u Crnoj Gori. I da zaključim, svakako da ću, u skladu sa partijskim uspjesima, pobjedama i dogovorima na svojim organima biti spreman da odgovorim svim izazovima, kada se ukaže prilika za to. Do tada, uspješno odgovaram  obavezama koje stoje pred nama. Ovo je i prilika da ukažem na činjenicu da nema tog pojedinca koji može sam, bez najbliže i najtješnje saradnje sa svojim kolegama, saradnicima i prijateljima ostvariti uspjeh na bilo kom polju i planu. Ukazujući na ovaj momenat, ja u tom pravcu izražavam i svoju zahvalnost svima onima koji mi pomažu da se ostvarim na ličnom i profesionalnom planu.

Socijalistička narodna partija, čiji ste potpredsjednik, osvojila je pet mandata u skladu sa koalicionim dogovorom, čime je poboljšan rezultat u odnosu na 2016. godinu. Koji su dalji koraci u konsolidaciji nekada najjače opozicione partije? Da li ćete se na idućem kongresu kandidovati za predsjednika SNP? 

Šćekić: U prethodnom odgovoru dijelom sam odgovorio na neke činjenice kada je u pitanju moja partija. Poznato je da je SNP nastala kao narodni pokret. Odgovorno tvrdim da se radi o ozbiljnoj, najčasnijoj, najčestitijoj partiji na prostoru naše države, jer znam kakve smo političke golgote prolazili sve ovo vrijeme, i opstajali. Od posljednjeg Kongresa i dolaska na čelo predsjednika Jokovića SNP je ponovo na krilima sigurnosti trasirao pobjednički put. Sjajan čovjek, lider u pravom smislu te riječi, Vladimir Joković je odabrao svoj tim, i s ponosom danas kažem da mi je čast da mu budem jedan od najbližih saradnika.

Vratili smo partiji onu staru snagu i vjeru u solidarnost i zajedništvo, što nas je i krasilo u nekim ranijim vremenima. Danas imamo dobro organizovanu partiju sa jakom infrastrukturom na terenu, stabilizovali smo biračko tijelo. Na posljednjim izborima imali smo samo jedan cilj – promjene i  smjena odlazećeg režima, i tom cilju smo podredili i naše partijske interese. Siguran sam da smo izašli samostalno osvojili bi duplo više mandata, ali podvlačim – trideseti avgust za nas u SNP-u nije predstavljao borbu za fotelje, već isključivo odlučnu bitku da Crna Gora postane uređena, ekonomski snažna država.

Na samom kraju, SNP je, zahvaljujući predsjedniku Jokoviću i svim časnim članovima ponovo postala nezaobilazan faktor u kreiranju državne politike. Zbog svega navedenog, očekujem da i nakon Kongresa Vladimir Joković nastavi sa uspješnim vođenjem naše partije.

4 Comments
  1. Goran komentariše

    Najbolji
    ja zaista cijenim Scekica,sve je lijepo rekao i treba svi da se ispitaju koji su bili ucesnici korupcije bez obzira na partijsku pripadnost.. Steta sto u ovoj vladi nema ministara poput Scekica.

  2. KakoDalje komentariše

    Mnogi su zbog clanstva u SNP ostajali bez posla, sansi, u CG ako si opozicija prokazan si. Ako se ne dozvoli promjena sistema iznutra po dubini i tim ljudima ne da sansa da pokazu sto znaju a u cemu su do sada bilo sprijeceni zbog politicke nepripadnosti DPSSDSDP i ostalim satelitima onda ne znam, sve vam je dzaba.

  3. Pravda komentariše

    Koncizno i kulturno je g. Scekic sve naveo. Meni je zao sto ga nece biti u Vladi, ni g. Ivanovica, ni g. Jokovica, sto su mnogi funkcioneri SNPa diskriminisani jer su politicari a ko se do 30.08.zapljunuo da nije politicar e taj moze. Tako je ispalo, koalicioni partneri posebno DF je podbacio i ljudi iz NOVE i DNP su dozvolili da im PzP odredjuje i minira ali sami su krivi. SNP je kolateralna steta ali brzo ce novi izbori i tek ce se mnogi iznenaditi, SNP jaca i nametnuce se kao stozer promjena zato sto prosto jedini imaju kadar. Svako dobro onome ko dobro misli Crnoj Gori i njenom narodu, a narod nije glup pa je najzad progledao i vratice na izborima svakom po zaslugama.

  4. Zana komentariše

    Podrska za Snp i Df, za Zdravo Berane!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.