Moskva osuđuje ubistvo iranskog fizičara

0

Moskva najoštrije osuđuje ubistvo iranskog nuklearnog fizičara Mohsena Fahrizadea, provokativna priroda ovog koraka očigledno je usmjerena na destabilizaciju situacije u regionu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Najoštrije osuđujemo ubistvo naučnika Mohsena Fahrizadea u Iranu 27. novembra. Izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog provokativne prirode ovog terorističkog čina, koji je očigledno usmjeren na destabilizaciju situacije i pogoršanje potencijala za sukob u regionu“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju Ministarstva ističe se da odgovorni za ubistvo iranskog fizičara moraju odgovarati.

„Ko god je stajao iza ubistva i pokušao da ga iskoristi u svoje političke interese, trebalo bi da odgovara“, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Rusija zbog toga poziva sve strane da se uzdrže od koraka koji bi mogli dovesti do eskalacije napetosti na Bliskom istoku.

„Nepromenljivi prioritet Rusije su stabilnost i bezbijednost u regionu Bliskog istoka i zoni Persijskog zaliva. Naši napori i inicijative u okviru Ujedinjenih nacija, na drugim međunarodnim platformama i u bilateralnim odnosima sa državama regiona, usmjereni su na njegovu realizaciju. Pozivamo sve strane da se uzdrže od koraka koji bi mogli dovesti do eskalacije napetosti“, zaključuje se u saopštenju.

Nuklearni fizičar Mohsen Fahrizade ubijen je u provinciji Teheran 27. novembra. Fahrizade je bio teško ranjen i preminuo je u bolnici. Ministarstvo odbrane Irana potvrdilo je da je ubijeni naučnik bio šef organizacije za istraživanje i inovacije u tom Ministarstvu.

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif ranije je ukazao na dokaze o umiješanosti Izraela u ubistvo fizičara i pozvao međunarodnu zajednicu da prekine politiku dvostrukih standarda i osudi čin „državnog terorizma“. Predsjednik Irana Hasan Rohani rekao je da atentat na fizičara neće ostati bez odgovora.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.