Putin sa samita BRIKS-a: Sve naše države se zalažu za uzajamno poštovanje, pokazujemo odgovornost za budućnost svijeta

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je na sjednici BRIKS-a u užem formatu da se oformi spisak zemalja-partnera BRIKS-a i da se to unese u završnu deklaraciju Samita.

Osim toga, Putinov pomoćnik Jurij Ušakov je rekao i da je u okviru BRIKS-a postignut dogovor o kriterijumima za državu – partnera, a dalje proširenje organizacije odvijaće se u skladu s tim.

Prema riječima Ušakova, usaglašen je spisak od 13 država, ali on još nije objavljen.

Govoreći o proširenju BRIKS-a, ruski predsjednik je rekao da ne bi bilo ispravno ignorisati izvanredno interesovanje zemalja Globalnog juga i istoka.

Putin je naglasio da Rusija nastoji da ojača autoritet BRIKS-a u svijetu i da se usredsredi na rješavanje globalnih i lokalnih problema.

On je istakao da „sve zemlje BRIKS-a, ne riječima, već djelima, imaju pozitivan uticaj na globalnu stabilnost, a da je takav kurs sada posebno važan“.

„Nastojali smo da ojačamo autoritet BRIKS-a, povećamo njegovu ulogu u svjetskim poslovima, u rješavanju hitnih globalnih i regionalnih problema. Sve naše države se zalažu za ravnopravnost, dobrosusjedstvo i uzajamno poštovanje, za afirmaciju visokih ideala prijateljstva i sloge, za univerzalni prosperitet i blagostanje, ne riječima, već djelima, pokazuju odgovornost za budućnost svijeta, i imaju zaista pozitivan uticaj na stanje u globalnoj stabilnosti i bezbjednosti i daju značajan doprinos rješavanju hitnih regionalnih problema“, naglasio je Putin.

Osim toga, ruski predsjednik je naveo tri glavne oblasti saradnje zemalja BRIKS-a, napominjući rad na integraciji novih zemalja članica u aktivnosti asocijacije.

„Na sve načine smo doprinijeli produbljivanju višestruke saradnje naših država u tri glavne oblasti: politici i bezbjednosti, ekonomiji i finansijama, kulturnim i humanitarnim kontaktima“, rekao je ruski predsjednik.

Putin je napomenuo da se mnogo radi na obezbjeđivanju nesmetane i što potpunije integracije novih zemalja učesnica u rad asocijacije.

Ruski predsjednik je predložio da se na samitu BRIKS-a razgovara o produbljivanju finansijske saradnje, daljem širenju asocijacije i rješavanju akutnih sukoba.

„Sada, u uskom formatu, predlažemo da razmotrimo najhitnije aspekte globalne agende, da razmijenimo mišljenja o temi saradnje između država BRIKS-a na međunarodnoj areni, uključujući rješavanje akutnih regionalnih konflikata“, rekao je predsednik Rusije.

(RT)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.