Vučić: Hvala Kraljevini Esvatini na principijelnoj poziciji o nepriznavanju „Kosova“ i podršci u teškim trenucima

0

Predsjednik Srbije detaljno je informisao ministarku Folile Šakantu o izazovima koji stoje pred Srbijom u UN na temu rezolucije o „genocidu u Srebrenici“, dok je s bivšim v. d. pomoćnika državnog sekretara SAD Filipom Rikerom razgovarao o bilateralnoj saradnji Srbije i Amerike
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa ministarkom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Kraljevine Esvatini Folile Šakantu

Predsjednik Aleksandar Vučić sastao se s ministarkom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Kraljevine Esvatini Folile Šakantu, kojoj je prenio da je za Beograd podrška te prijateljske zemlje naročito značajna, „posebno u ovom trenutku, kada se suočavamo sa brojnim pritiscima“.

U objavi na Instagramu Vučić je naveo da je detaljno informisao ministarku Folile Šakantu o izazovima koji stoje pred Srbijom u UN u pogledu rezolucije „Međunarodni dan sećanja i oblježavanja genocida u Srebrenici“, kao i o poziciji naše zemlje o ovom pitanju, koju je, kako je naveo, podrobno obrazložio.

Predsjednik je ocjenio da je sastanak sa ministarkom Esvatinija bio odličan i da su razmjenili „mišljenja o svim temama od interesa za naše zemlje, a posebno o aktuelnoj situaciji u svijetu i mjestu naših država u globalnom poretku današnjice“.

„Zahvalio sam Kraljevini Esvatini na principijelnoj poziciji o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, što predstavlja poseban dokaz o čvrstom prijateljstvu između naših zemalja. Razgovarali smo i o brojnim planovima za unapređenje saradnje, čiji prvi korak u konkretizaciji će biti i potpisivanje Opšteg sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Esvatinija o osnivanju Mješovite stalne komisije za saradnju“, naveo je Vučić.

Takođe, izrazio je posebno zadovoljstvo zbog toga što studenti iz Kraljevine Esvatini studiraju u Srbiji u okviru programa „Svet u Srbiji“.

„Uvaženu ministarku sam zamolio da prenese srdačne pozdrave kralju Msvatiju III i izrazio želju da ga ugostim u Srbiji, čime bi nam učinio veliku čast i dao dodatni zamah našim bilateralnim odnosima i sveukupnoj saradnji“, zaključio je Vučić.

Predsjednik se sastao i s nekadašnjim v. d. pomoćnika državnog sekretara SAD Filipom Rikerom s kojim je razgovarao o globalnim pitanjima i o bilateralnoj saradnji Srbije i Sjedinjenih Država.

Tema razgovora bila je i predstojeća izložba Ekspo 27, ali i drugi važni projekti.

„Razgovor sa starim prijateljem Filipom Rikerom, o svim važnim globalnim pitanjima, ali i bilateralnim odnosima Srbije i SAD. Posebno dugo smo razgovarali o ekonomskom napretku Srbije, predstojećoj izložbi Ekspo 27 i velikim infrastrukturnim projektima“, napisao je Vučić na Instagramu.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.