Vučević najavio: U Novom Sadu prosječna plata će biti 1.000 evra!

10

Potpredsjednik Vlade Srbije, ministar odbrane i predsjednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević je gostujući u emisiji Signali na Radio-televiziji Vojvodine pruije godinu dana najavio povećanje plata za pripadnike Vojske Srbije, kao i za zaposlene u Ministarstvu (12,5%), a sada opet sa sličnim vijestima gostuje u istoj emisiji i najavljuje 10 odsto povećanja plata za sve zaposlene u javnom sektoru, a od 1.1. povećan je i minimalac i maksimalno će iznositi do 50.000 mjesečno, što zavisi od broja radnih sati.

Povećane su i januarske penzije, posle povećanja od 5% u oktobru, sada je povećanje od 14,8 odsto.

Posebno su značajna povećanja za naše najstarije sugrađane, jer mi smo se mahom u prethodnom periodu fokusirali na rast plata, otvaranje novih radnih mjesta, privlačenje direktnih stranih investicija, jačanje sveukupnog privrednog ambijenta. To je zadatak ove, ali prije svega i buduće vlade. Penzije moraju da prate plate, tj. da rastu u skladu sa ekonomijom i rastom plata, jer su penzioneri suštinski podnijeli najveći teret teških reformi i teških nepopularnih mjera, prije svega govorim o merama iz 2014. godine, tako da imamo dvostruko povećanje penzija u poslednja tri mjeseca u poslednjem kvartalu 2023. godine i sada na početku 2024. godine. To su značajna povećanja, i bilo je jednokratno novčano davanje za penzionere, a ovaj rast minimalne zarade je često i osnovica za obračun zarade u mnogim sektorima, rekao je Vučević za RTV.

Tablice ne znače i priznanje tzv. kosovske nezavisnosti

Govoreći o situaciji na KiM, Vučević je izjavio da to što dozvoljavamo stanovnicima KiM da putuju kroz Srbiju koristeći registarske tablice koje je izdala administracija u Prištini apsolutno ne znači priznanje tzv. kosovske nezavisnosti. Mi svuda stavljamo napomenu da puštanje nekoga na teritoriju Centralne Srbije sa tim registarskim oznakama ne znači priznanje kosovske nezavisnosti. Nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova i Metohije i nikada se nećemo saglasiti da to što Priština zove Republika Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija. Bićemo izloženi velikim pritiscima, velike zapadne države su sponzori te tzv. nezavisnosti Kosova. Mi se maksimalno borimo da broj država koje su priznale tzv. Kosovo smanjimo, 27 država (28 je upitna) su otpriznale tzv. Kosovo, nekoliko puta smo se odbranili da tzv. Kosovo ne uđe u Interpol, da ne uđe u Unesko, da ne potpišu ni jedan dokument kojim bi ugrozili teritorijalni integritet naše države i vrlo je teška situacija. Ne treba da zbunjuje građane to što se mi saglasimo oko nekih stvari da bi strateški sačuvali državu. To ne znači kapitulaciju, to ne znači odustajanje od ključnih državnih, nacionalnih i narodnih interesa, to znači malo mudrosti u politici i ne izazivanja uvijek zle sudbine. Nije ovo vrijeme za jeftine parole i olako izrečene izreke zbog kojih bi država ili građani mogli da plate visoku cijenu. Vrlo je zahtjevno da sačuvamo Srbe na KiM, a imamo ograničen suverenitet, nemamo ni policiju ni vojsku na KiM, nemamo sve instrumente koje bi država trebala da ima na svojoj teritoriji, i imamo ogromne muke da sačuvamo naš narod na KiM, a da ne ugrozimo ostale građane Srbije, dodao je on.

Kada je Novi Sad u pitanju on je istakao da misli da će prosječna plata biti 1.000 evra.

Novi Sad je i prije ovoga imao preko 800 evra prosječnu platu, videćemo koliko će to da raste. A ono što smo mi kandidovali kao lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne smije da stane“ je da do kraja 2027. godine prosečna zarada u Srbiji bude 1.400 evra, a minimalna zarada 650 evra, kao i da prosečna penzija bude 650 evra. To je ono čemu strijemimo. To znači da će opet Beograd i Novi Sad odskočiti, ali moramo da vodimo računa o svim djelovima naše države. Nije dobro da dva ili tri grada značajno odskoče, ta razlika ne smije da bude velika, jer može da pravi demografske, sveukupno društvene, pa i bezbjednosne probleme. Zadatak Vlade Republike Srbije je da pokušava da vodi izbalansiranu politiku. Ni u Vojvodini nije dobro da sve stane u Novi Sad, niti da samo Novi Sad napreduje, već i Bač, Sečanj, kao i da Sombor i Kikinda budu povezani i da se cijela država razvija u svakom dijelu naše teritorije, dodao je on.

Na konstataciju da je danas predsednik države najavio da nas čekaju velika dela i da će oko Svetog Jovana objaviti plan za naredni period kada su investicije u pitanju, kao i da će Vlada Srbije biti formirana do februara, Vučević je napomenuo da veruje da smo bliže da u februaru konstituišemo Skupštinu.

SNS nosilac inkluzivne politike

Kada je reč o koaliciji on je napomenuo da je SNS u prethodnih 11 godina uvek težila da bude nosilac inkluzivne politike, da uključe i druge stranke ne baveći se prostom matematikom i zbirom nekih brojeva poslanika i mandata, nego da vide da li postoji dogovor oko ključnih i najvažnijih krupnih političkih tema. Mislim da bi period pred nama mogao da nas vodi u jednu Vladu šireg koalicionog kapaciteta, svakako u prvi poziv će biti uključen Savez vojvođanskih Mađara, dodao je Vučević. On je istakao da je sama njihova lista nadstranačka, kao i da postoje kandidati koji nisu članovi ni jedne stranke, zatim onih koji nisu istog ideološkog profila, ali imaju zajednički imenitelj sa nosiocem liste ili politikom koju su kandidovali u kampanji, i odatle su krenuli u jedan proces inkluzivnosti.

Da ne licitiramo, najbolje da sačekamo da RIK zvanično proglasi izborne rezultate. Mi smo imali ponavljanje i 30. decembra prošle godine i 02. januara ove godine na nekoliko mesta, i sada teku rokovi vezani za ta ponavljanja. Kada sve procedure budu uvažene teći će rok od 30. dana za konstituisanje Narodne skupštine, tj. od dana kada RIK zvanično proglasi izborne rezultate. Naša lista, odnosno naša stranka će na konsultacijama sa predsednikom Republike tražiti mandat za sastav Vlade, to je prirodno zbog odnosa snaga u parlamentu, to jest zbog poverenja građana, istakao je Vučević.

10 Comments
  1. Ana komentariše

    Veće mesto, veće mogućnosti, manje mesto manje mogućnosti. Smatram da plate zreba da se svuda izjednače kako bi svi bili ravnopravni.

  2. Predrag komentariše

    Ekonomska situacija u Srbiji je mnogo bolja pod ovom vlašću, a znam da će biti sve bolja.

  3. Tanja komentariše

    Srbija sve više i više napreduje i povećanje plata i penzija mnogi će se obradovati.

  4. Maja komentariše

    Verujem da će tako i biti, a Vučić se i trudi da se Srbija ravnomerno razvija i zato ulaže u sve krajeve jednako

  5. Iva komentariše

    Sjajne vasti za novosadjane.

  6. Iva komentariše

    Novosadjani ce biti odusevljeni.

  7. Iva komentariše

    Bravo svaka cast sjajne vesti.

  8. Iva komentariše

    Ja sam odusevljena povecanjem plata.

  9. Iva komentariše

    Novosadjanima ce biti povecane plate to je odlicna vest.

  10. Iva komentariše

    Novosadjanima ve ovo povecanje puno znaciti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.