Zvonko Živković, Dejan Branković i Radovan Krivokapić selektori mlađih selekcija Srbije

0

Fudbalski savez Srbije predstavio je nove selektore mlađih selekcija državnog tima, koji su zadužili svoje uloge u prostorijama srpske kuće fudbala. Brigu o mladoj selekciji preuzeo je Zvonko Živković, omladince će voditi Dejan Branković, a kadete Radovan Krivokapić.

Oni su zadužili opremu u društvu direktora mlađih kategorija Nikole Lazetića, a u budućnosti će raditi na zajedničkom cilju, a to je stvaranje i sazrijevanje igrača za A selekciju.

“Ponovo sam u Fudbalskom savezu poslije jednog dužeg perioda. Ranije sam dva puta vodio našu selekciju do 19 godina, imali smo dosta uspjeha, bili smo dva puta na Evropskom prvenstvu. Očekujem, dakle, da i ova generacija, ovoga puta starija od 21 godine, napravi dobre rezultate i plasira se na Evropsko prvenstvo”, rekao je Zvonko Živković.

Grupa je teška, biće puno izazova…

“Tako je, u fudbalu nikada nije bilo lako. Znamo gdje smo, znamo protiv koga igramo, trudićemo se da budemo prvi u grupi. Zato se i takmičimo. Da li smo ili nismo realni, na nama je da pokažemo sve na terenu, a mi ćemo dati svoj maksimum i učiniti sve da budemo pobjednici, bez obzira ko nam je rival”.

Živković je ranije učestvovao u selektiranju igrača kao što su Tadić, Matić, Sulejmani…

“Da, naravno. Selekcije koje sam vodio, generacija 86. bila je, primera radi, treća na Prvenstvu Evrope, a generacija koja je izbacila jako veliki broj reprezentativaca, bila je takođe na Evropskom prvenstvu, ali je bila peta. Ja sam jako zadovoljan što je poslije toliko vremena u reprezentaciji i dalje jedan Dušan Tadić koji je predvodnik ove generacije, želim mu naravno da odvede momke na Prvenstvo svijeta. Nadam se da će i ova generacija momaka do 21 godine da iskoristi priliku, jer ima talentovanih igrača. Vjerujem da će se u budućnosti, neki od njih naći i na spisku selektora Dragana Stojkovića”.

Stručni štab mlade selekcije čini će i Dževad Prekazi i Slobodan Marović.

“Sve u dogovoru sa čelnim ljudima sportskog sektora, direktorom „A“ selekcije i direktorom mlađih selekcija, nisam određivao lično sa kim ću raditi, ali smo se svi složili, jer smo imali veći broj kandidata. I mislim da je to pravi način da se dođe do najboljih rješenja i selektorskog tima. Dakle, zadovoljan sam, nadam se da će i igrači biti zadovoljni, da će svi u Savezu biti zadovoljni i da ćemo ostvariti plasman na Prvenstvo Evrope gdje bih pored dobrog rezultata volio da dobijemo trofej za fer-plej, jer sve selekcije koje sam vodio, pored dobrog rezultata, dobile su i pehar za fer – plej”, zaključio je Živković.

Dejan Branković je sa kadetima bio učesnik Prvenstva Evrope, a sada je praktično dobio „svoju“ generaciju da pokuša da izbori novi plasman na kontinentalno takmičenje…

“I tada i sada smo imali visoke ciljeve, a to je plasman na Evropsko prvenstvo. Naravno, glavni cilj je stvaranje igrača koji će u budućnosti biti „A“ reprezentativci”, kaže Dejan Branković.

Preduslov dobrih rezultata u svim selekcijama je dobra komunikacija i saradnja svih u sportskom sektoru.

“Jasno, to je veoma važno, igrači se brzo razvijaju, svi pratimo njihov razvoj. I gledamo da u toj koordinaciji svako od igrača bude u selekciji koju zaslužuje”.

Veliki broj mladih srpskih igrača koji su ponikli u dijaspori izražava želju da igra za Srbiju.

“Da, Savez je mnogo učinio po tom pitanju, pratimo veliki broj igrača, jedan broj njih je već sa nama, a svako ko pokaže kvalitet dobiće priliku da se istakne”, dodao je Branković.

Radovan Krivokapić je dosadašnje trenersko znanje sticao upravo u radu sa mladim igračima.

“Dolazim sa mjesta trenera u mlađim kategorijama Crvene zvezde gdje sam individualno radio sa našim najvećim talentima. Poznajem dobro naš omladinski fudbal, upućen sam dosta u razvoj mladih igrača, tako da je ovaj poziv Fudbalskog saveza neka kruna moje dosadašnje trenerske karijere, što se tiče omladinskog fudbala”, kaže Krivokapić.

Pred kadetskom selekcijom je kvalifikacioni turnir za plasman na Prvenstvo Evrope, rivali su Hrvatska, Bugarska i Lihtenštajn.

“Dobra stvar je da prvi krug kvalifikacija igramo kod nas u Sportskom centru, naravno sada slede analize i upoznavanje sa rivalima, a prije toga imamo turnir „Miljan Miljanić“ gdje ćemo dobro da se upoznamo sa selekcijom Bugarske. Imaćemo još prijateljskih utakmica, tako da ćemo biti spremni za taj prvi krug kvalifikacija. Ima dosta talenata i veoma zanimljive djece, ali treba biti oprezan i umjeren u izjavama da li ima nekih novih asova kao što su bili pomenuti. U svemu treba biti, dakle, oprezan, omogućiti im kvalitetan rad, a ja sam vjerujem da će se pojaviti neki novi majstori”, zaključio je Krivokapić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.