Zoran Milanović kandidat za predsjednika Hrvatske

0

Nekadašnji hrvatski premijer i bivši predsjednik trenutno najuticajnije opozicione SDP Zoran Milanović, biće kandidat za predsjednika te države.

O tome će se u ponedjeljak izjasniti stranačko Predsjedništvo, a krajem mjeseca odluku bi trebalo da potvrdi i Glavni odbor stranke, otkriva Jutarnji list.

Pozivajući se na izvore iz vrha SDP, ovaj zagrebački dnevnik piše da su najmanje dva razloga za odluku da Milanović bude kandidat SDP na predstojećim predsjedničkim izborima, koji će u Hrvatskoj biti održani krajem godine.

Prvi je, navodi list, to što je u dva istraživanja u kojima su testirani kandidati Milanović uvjerljivo dominirao. Između osam predloženih imena, među kojima je bio i Ivo Josipović, preko 50 odsto ispitanika se izjasnilo za Milanovića.

Kao drugi razlog da Milanović bude kandidat navodi se to što ntko drugi nije iskazao želju da izađe na izbore. Govorilo se, kažu, da takve ambicije imaju Tonino Picula i Josipović, ali ih oni to nisu javno potvrdili.

Za razliku od njih, Milanović je više puta razgovarao sa predsjdnikom SDP-a Davorom Bernardićem o mogućnosti da se kandiduje za predsjednika Hrvatske. Jutarnji saznaje i da je s njim na tim razgovorima svaki puta bio i Ivan Račan, što bi se moglo protumačiti da bi on mogao da učestvuje i u Milanovićevoj kampanji.

Kada se nagađalo o tome da bi bivši predsjednik SDP-a mogao biti kandidat stranke za šefa države, otvorilo se pitanje predizbora, a na njemu su najviše insistirali Milanovićevi žestoki protivnici u stranci.

Predizbori nisu odgovarali Milanoviću, ali ni Bernardiću koji bi se morao suočiti s time da je određeni postotak članova stranke protiv njegove odluke da u trku za Pantovčak pošalje svog prethodnika.

Ali, u situaciji kada stranka ima samo jednog kandidata automatski se rješava pitanje predizbora koji postaju suvišni.

Drugo pitanje oko kojega je bilo dosta nagađanja i špekulacija koje su izlazile u javnost odnosilo se na to hoće li Milanović biti kandidat SDP-a ili ljevice. U vrhu SDP-a tvrde da to ni u jednome trenutku nije bilo upitno jer Milanović želi da ide na predsjedničke izbore jedino kao kandidat SDP-a, a osim toga SDP želi da ima svog kandidata.

“Ako druge stranke podrže Milanovića, onda će ga podržati kao kandidata SDP pri čemu je SDP vodeća stranka”, rekao je za Jutarnji sagovornik iz te stranke.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.