Zogović: Moje crnogorstvo i moje srpstvo nikada nisu niti će ikada biti u bilo kakvom sukobu!

5

piše: Milun Zogović, poslanik DF-a

A šta ćemo sa 300.000 stanovnika Srbije koji imaju crnogorsko drzavljanstvo?! Da ne govorimo o njihovim potomcima i porodicama, broja im se ne zna! Da li je i njima zabranjeno da obiđu roditelje, braću, rođake, komšije i kumove?! Da obiđu “krlju” i porodično ognjište sa kojeg su odselili pravac put okupatorske Srbije! Da li je i njima zabranjeno da se poklone grobovima svojih predaka! Možda da se sazida zid duž granice sa Srbijom?! Nekima bi izgleda i to bilo malo!?

Jedinstven je slučajj tako brojnih migracija iz okupirane zemlje u zemlju koja nas je kako kažu ni manje ni više nego okupirala 1918 godina. I pored cijelog svijeta Crnogorci našli da se sele baš kod okupatora! Čudna li čuda?! Umjesto u bratsku Hrvatsku i Albaniju, oni zavrgli put okupatorske Srbije! Ko da im je bilo malo srpskog terora po Crnoj Gori nakon srpske okupacije.

Pomenuću samo mačka što su ženama pod raše metali pa ga mlatili mačugom da grebe, tako vele Dukljani! Druge muke da ne pominjem! To što je Crna Gora 1916. aktom o polaganju oružja kapitulirala, a 1918. bila oslobođena od Srpske vojske treba izbrisat iz istorije po svaku cijenu! To više ni u snu da se ne pominje. Jednostavno se ne uklapa u kontekst!

Kod režimlija je na sceni radikalno preumljenje! Prihvatanje suprotnih stavova kao svojih! To nije novo, i nešto što nije već viđeno! Ante Starčević, Sekula Drljević, Savić Marković, Vuk Drašković, Novak Kilibarda, Milo Đukanović.

Svi su se odrekli sebe samih i postali niko drugi! Ovu pojavu prati i poseban osjećaj mržnje i zalje za progonom svih onih čijim su identitetskom, kulturološkom, nacionalnom i misaonom krugu nekada pripadali! Sve je to već viđeno. Treba izvući pouku i odabrati najbolji model otpora toj zloj bolesti!

Najbitnije je sačuvati zdrav razum jer se prvo na njega atakuje. Ne pristajanje je najbolji put. Jer postoje svetinje sa kojima se ne trguje i koje su vrednije od ovozemaljskog zivota. Nema te cijene za koju se prodaju braća i prijatelji. A još manje za koju se prodaju ime i prezime. A Srbija je nama bratska država. I posle Crne Gore ja je volim najviše! Razumjeće Srbija da ovo ne činimo mi nego naša odnarođena braća koja su se zbog nesrećne vlasti stavili u službu đavolu. Cilj im je da naprave antagonizme između Srbije i Crne Gore koji se ne mogu vjekovima zaliječiti. Djavolja rabota! Nećemo i ne smijemo to dozvoliti. Svoj svojega nikad puštat neće!

Moje crnogorstvo i moje srpstvo nikada nisu niti će ikada biti u bilo kakvom sukobu. Jednako su mi mili i jednako se ponosim i jednim i drugim.

5 Comments
 1. Будва данас komentariše

  Бог ти дао свако добро,Јуначе!

  11
  2
 2. prst na celo komentariše

  E jedan od tih koje si pomenuo ce opet u srbijansku skupstinu zahvaljujuci ….

 3. Kafanski filozof komentariše

  Bravo, znaci ima u Crnoj Gori dosta ponosnih!.
  Stobom jos najmanje 400 000 Crnogoraca!.
  Terajte tu sacicu fasista u nepovrat!.

  7
  1
 4. Traktorist komentariše

  Ja mislim da je jedinstveniji slučaj seobe ona traktorijada, CG JE SVETA ZEMLJA CRNOGORACA, ostali su gosti u tranzitu

  1
  6
 5. […] je u autorskom tekstu objavljenom na portalu „Borba“ pitao šta će biti sa 300.000 stanovnika Srbije koji imaju crnogorsko […]

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.