Živko Banjević: MA doprinio privredi sa preko pola milijarde za tri godine

Živko Banjević: MA doprinio privredi sa preko pola milijarde za tri godine

Iz MA su kazali da je ovaj rezultat jostvaren sa istim brojem aviona u floti, sa oko 2% više letova i sa istim prosječnim faktorom popunjenosti putničke kabine, sve u odnosu na 2018. godinu.

Dodaju i da je MA u toku prošle godine zabilježio rast broja putnika gotovo na svim tržištima, i to od 3% na Beogradu, 10% na Parizu, 25% na Rimu, do čak 37% na Ljubljani.

„Podsjećamo da je MA u 2019. godini ranije počeo saobraćati na tri destinacije, Sankt Peterburgu, Lajpcigu i Minhenu, uz uvođenje Hanovera kao nove sezonske destinacije. Svi prethodno navedeni podaci idu u prilog činjenici da je saobraćaj na ukupno 30-ak destinacija, 16 u redovnom i ostalo u čarter saobraćaju, optimalno i pažljivo planiran odnosno realizovan“, stoji u saopštenju.

Navode i da je učešće MA u ostvarenom prometu na crnogorskim aerodromima u prošloj godini bilo na nivou od 25%, u konkurenciji od više od 50 redovnih, čarter i niskobudžetnih avio-kompanija.

„Posebno nam je drago što smo rekordne rezultate zabilježili u godini kada slavimo 25 godina poslovanja. MA je od osnivanja prevezao više od 9,5 miliona putnika. Samo u posljednje tri godine prevezli smo oko 1,87 miliona putnika, sa ukupnim doprinosom državnoj privredi većim od pola milijarde eura od čega se prema državnom budžetu odlilo blizu 100 mil.eura.

Pored činjenice da smo u 2019. godini ostvarili rekordne komercijalne rezultate, od ključnih poslovnih ostvarenja istakao bih priznanje proizvođača aviona „Embraer“, za izuzetan rezultat tehničke pouzdanosti od 99,85% letova koji su realizovani po planu letjenja, kao i onih 0,15% nakon adekvatne intervencije.

Dalje, uveli smo moderne softvere za prodaju i kontrolu prihoda, kao i tzv. „3D Secure“ standard za sigurnu on-line kupovinu. Modernizovali smo izgled kabinskog osoblja kroz nove uniforme sa tradicionalnim motivima crnogorske narodne nošnje. Prateći aktuelne trendove iz oblasti zaštite životne sredine ukinuli smo upotrebu plastičnih čaša na svim letovima“, kazao je Živko Banjević, izvršni direktor MA.

„Domaćinski smo upravljali prihodima i troškovima, što će pozitivno uticati na poslovni rezultat za prošlu godinu. Sa druge strane, bili smo suočeni sa manjkom resursa i drugim otežavajućim okolnostima koji su između ostalog doveli do bankrotstva nekoliko velikih evropskih i svjetskih avio-kompanija, što će se takođe odraziti na poslovni rezultat za 2019. godinu.

Uz podršku vlasnika smo prevazišli poteškoće u poslovanju, a krajem godine je usvojen „Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA“, koji predstavlja osnov za dugoročno stabilno poslovanje. U potpunosti svjesni dodatne odgovornosti koju posle donošenja Zakona imamo prema Vladi i građanima Crne Gore, u narednom periodu ćemo nastaviti da kontinuirano radimo na sprovođenju Plana konsolidacije i Zakona, uz ostvarenje planiranih poslovnih rezultata, a u korist turističke i ukupne crnogorske privrede“, istakao je Banjević.

 

(caffe del montenegro)

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *