Zirojević (SD): Ne podržavamo odlaganje izbora

0

Parlamentarni izbori svakako će biti održani u zakonskom roku ove godine, a o konkretnom datumu njihovog održavanja odlučiće u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima predsjednik Crne Gore, saopšteno je iz Socijaldemokrata (SD).

Funkcioner SD Nikola Zirojević kazao je za Dan da vjeruju kako su predlog Zakona o izboru poslanika i odbornika, koji je rezultat višemjesečnog veoma konstruktivnog rada vladajuće većine, akademske zajednice i NVO i koji u sebi sadrži način implementacije preporuka OEBS/ODIHR-a, kao i set medijskih zakona više nego kvalitetna osnova za nastavak dijaloga.

-“S druge strane, pomalo je licemjerno da neko pominje dodatni razgovor kada očigledno suštinski bježi od tog dijaloga. Samo se prisjetite Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva u čijem radu neke naše opozicione kolege nijesu htjele da učestvuju ili su učestvovale na prilično čudan način. Po potrebi su, jureći sitne političke poene, ulazili i izlazili, očigledno bez namjere za postizanjem dogovora, već isključivo zbog lične ili partijske promocije. Na kraju, ispred reforme izbornog zakonodavstva i dijaloga stavili su tada teme koje nijesu imale dodirnih tačaka sa potrebom unapređenja izbornog ambijenta”, kazao je Zirojević.

Naveo je da, bez obzira na sve, dijalog u institucijama sistema nema alternativu ukoliko želimo da suštinski unapređujemo demokratsku zrelost cijelog društva.

“Zato podsjećam i na konstantne pozive predsjednika parlamenta i predsjednika Socijaldemokrata svim političkim subjektima da sjednemo za isti sto i da dijalogom kreiramo rješenja koja će doprinijeti poboljšanju izbornog ambijenta”, kaže Zirojević.

Kako tvrdi, što se izlaska na izbore tiče, Socijaldemokrate su do sada na gotovo svim izborima nastupale samostalno. U tim nastupima, kako ističe, od prvih izbora 2016. godine u Tivtu, parlamentarnih izbora održanih na jesen iste godine i svih lokalnih izbora koji su održani do sada, a održani su u svakoj opštini, bilježili su konstantan i rapidan rast.

“Za nas izborna kampanja za parlamentarne izbore traje od oktobra 2016. godine, te ih stoga, zahvaljujući prije svega svojoj politici, ljudima koji je zagovaraju i podršci građana, dočekujemo u potpunosti spremni”, navodi Zirojević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.