Zirojević: Šaranović bježi sa kontrolnog saslušanja, pokušaj poniženja Odbora za bezbjednost i odbranu i Parlamenta

0

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović obavijestio je dopisom predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, Miodraga Lakovića da, iako je prethodno potvrdio prisustvo, neće prisustvovati kontrolnom saslušanju na temu “Imenovanje v.d. direktora Uprave policije i posljedice na sistem bezbjednosti u Crnoj Gori”, a kao razlog navodi učešće na Samitu šefova policije država članica UN (UNCOPS), saopštio je poslanik Socijaldemokrata i član Odbora za bezbjednost i odbranu, Nikola Zirojević.

“Poslanici su o tome obaviješteni mail-om, a ministar je bio “toliko učinjen” da je ponudio prisustvo u nekom terminu “prije ili nakon naznačenog perioda odsustva”. Jer smo mi poslanici besposleni i dokoni, pa samo čekamo da ministru cvrcne i da potrčimo da ga saslušamo. Pritom, pretpostavljajući da nam on održi lekciju i kaže nam kako je najpametniji i najsposobniji za taj posao”, rekao je Zirojević.

Njegovu reakciju koju je uputio predsjedniku i članovima Odbora prenosimo integralno:

“Poštovane koleginice i kolege, mislim da je ovakav odnos resornog ministra prema matičnom odboru krajnje neprofesionalan i nekorektan, te da se na ovaj način demonstrira nepoštovanje odbora, nas kao njegovih članova i Skupštine kao zakonodavnog doma iz kojeg premijer i svi ministri crpe legitimitet. Mi ovo kontrolno saslušanje čekamo duže od 2 mjeseca, da bismo došli u situaciju da nas 10 dana pred saslušanje ministar obavijesti da neće moći prisustvovati saslušanju zbog prisustva Samitu šefova policije država članica UN.

Lično mislim da niti jednom ministru obaveze ovog tipa ne bi smjele biti preče od učešća u radu matičnog skupštinskog odbora. Kako je poziv za učešće na UNCOPS-u na zvaničnom sajtu objavljen 12. aprila 2024, ministar je za ovu obavezu morao znati daleko ranije i trebao obavijestiti odbor o situaciji u kojoj se našao. Ovako, a imajući u vidu da je ministar prisustvo sjednici odbora potvrdio 18. aprila, ostaje utisak da ministar unutrašnjih poslova ciljano bježi od rasprave o navedenoj temi na odboru, što ću ja svakako problematizovati ukoliko kolega Laković ne iskoristi autoritet predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu i ne riješi situaciju u kojoj smo se našli”, navodi Zirojević u mail-u.

On je rekao da ovakav odnos ministra prema Odboru predstavlja nastavak sukoba između Demokrata i PES-a, poručujući predsjedniku Odbora, Miodragu Lakoviću da, ukoliko nije u mogućnosti da obezbijedi prisustvo ministra i premijera, treba da podnese ostavku na tu funkciju, s obzirom da je rad Odbora već u velikoj mjeri obesmišljen.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.