Zemljotres u fudbalskoj Evropi – bogati najavili Superligu, UEFA prekinula Ligu šampiona!

0

Grupa fudbalskih klubova, njih ukupno 12, objavila je da će osnovati elitnu Superligu, na šta je UEFA reagovala pretnjom suspenzijama, odlaganjem utakmica Lige šampiona i Lige Evrope, dok su negativan stav prema tome iznijeli i fudbalski savezi zemlja odakle dolaze ti klubovi.

Ideju o Superligi, koja će okupiti najbogatije klubove Evrope pojavila se prošle godine, inicijatori su Real Madrid i Juventus, a inicijativu su podržali i Milan, Arsenal, Atletiko Madrid, Barselona, Inter, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted i Totenhem.

„Dvanaest vodećih klubova Evrope objavljuje da je dogovoreno osnivanje novog takmičenja koje će biti održavano tokom radnih dana, a njime će upravljati klubovi osnivači“, navedeno je u saopštenju.

UEFA, koja je najveći gubitnik ovakve ideje, kao organizator dva elitna evropska klupska takmičenja, Lige šampiona i Lige Evrope, navela je da će svaki klub i igrač koji budu učestvovali u Superligi biti isključenih iz svih FIFA i UEFA takmičenja.

Uz to, UEFA je najavila da će svaki klub koji ode u Superligu i time napusti Ligu šampiona i Ligu Evrope biti tužen uz zahtev za naknadu štete od 60 milijardi evra.

UEFA je odlučila i da suspenduje takmičenja u Ligi šampiona i Ligi Evrope, najavljena za sledeću sedmicu.

Nacionalni savezi su takođe reagovali i objavili da će svi klubovi učesnici Superlige biti isključeni iz nacionalnih takmičenja za sezonu 2021/22.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.