Zeković: Abazović i Adžić da zaustave favorizaciju SPC u odnosu na druge vjerske zajednice

7

Dio Vlade Crne Gore u kojem su i visoki funkcioneri građanskog pokreta URA, posebno Dritan Abazović i Filip Adžić,treba da zaustavi favorizaciju Srpske pravoslavne crkve u odnosu na ostale vjerske zajednice, poručio je dugogdišnji aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković.

“Ukoliko u mandatu ove Vlade nije moguće, zbog odnosa između vladajućih partija, osigurati odsustvo svake diskriminacije i postupanje utemeljno na činjenicama i bez hegemonističkih ambicija onda treba, do zdravijih političkih prilika, odustati od uređenja međusobnih odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom”, navodi Zeković u objavi na Twitter-u.

Ovo posebno, dodaje, usljed činjenice što Crnogorska pravoslavna crkva trpi višedecenijsku nepravdu i diskriminaciju kako tokom života Crne Gore u različitim zajedničkim državama tako i nakon obnove nezavisnosti.

“Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori predstavlja duhovni i politički stožer najvećeg broja partija koje obrazuju vlast ali to ne treba pobjednički zloupotrebljavati, posebno ne na štetu drugih društvenih i etničkih zajednica.
Građanski i progresivni dio vlasti treba da se odupre takvim pritiscima, da spriječi dalje manipulacije i zauzme neutralan i objektivan pristup”, smatra Zeković.

Kako ističe, potpisivanje ugovora sa SPC ne smije da postane politika svršenog čina. Uređenje odnosa države Crne Gore sa svim pravoslavnim vjerskih zajednicama treba da teče paralelno i mnogo transparentnije nego što je to sada slučaj.

“Koliko taj proces ne treba da bude na štetu interesa i stečenih prava Srpske pravoslavne crkve isto tako treba, bez daljeg odlaganja, da podrazumijeva i uspostavljanje, bar narednih deset godina, i mjera afirmativne akcije i dodatne državne podrške prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi”, zaključuje Zeković.

7 Comments
 1. Ivi komentariše

  Pa pomozi je finansijski i postani vernik. Sazidaj joj crkvu. Nama se tornjaj,neće Abazi regulisati srpsku crkvu. Ni Miljo ateista.

  20
  3
  1. Ivi komentariše

   Dok su srpski sužnji čučali po sami ama i to 4 godine, nijesi digao glas. Nego si se naljopalo na koja ljudska prava?

   23
   4
  2. Vasoje komentariše

   CG CRKVI vratiti oteto, lopovske splačine spc mrš iz CG svetinja

 2. zdravko komentariše

  Ha ko se javlja potrčko DPS-a. Idi kući ko te sluša!!!

  24
  4
 3. Marko komentariše

  Zasto ovog lika niko ne procesuira? Za njega ima materijala i previse!!!

  6
  4
 4. Goran komentariše

  Svi Crnogorci koji prepustaju svoje Crkve Srbima to nijesu pravi Crlnogorci nego Posrbice i kukavice
  Isto kao sto su ranije Poturice bili
  sad su Posrbice bez srama i postenja

  78
  9
 5. Novopečeni Staropodgoričanin komentariše

  Peškiri, peeeškiri… odjekuje sa Konika…

  4
  2
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.