Završeni pregovori SAD i Kine na Aljasci

0

Delegacije SAD i Kine zaključile su pregovore na Aljasci koje je Vašington nazvao “teškim i direktnim” jer su na samom početku administracije Džozefa Bajdena razotkrili dubinu tenzija između dvije najveće svetske ekonomije.

Početak pregovora bio je buran jer su obije strane javno, pred TV kamerama, kritikovale politike jednih drugih.

Čini se da razgovori nisu donijeli nikakav diplomatski iskorak – kako se očekivalo – a oporo rivalstvo koje je demonstrirano potvrdilo je da postoji malo dodirnih tačaka za resetovanje međusobnih odnosa koji su dospjeli na najniži nivo u poslednjim decenijama, prenosi Rojters.

“Očekivali smo teške i direktne razgovore o velikom broju pitanja i upravo to se i dogodilo”, izjavio je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džejk Salivan.

“Kina će čvrsto čuvati svoj nacionalni suverenitet, bezbjednost i razvoj”, izjavio je visoki kineski diplomata Jang Đijejči i dodao da su razgovori bili korisni, ali da razlike nisu prevaziđene.

Mediji su izvijestili ranije da su državni sekretar SAD Entoni Blinken i nacionalni savjetnik za bezbjednost Džejk Saliven u Enkoridžu na Aljasci započeli sastanak s najvišim zvaničnikom za spoljnu politiku kineske Komunističke partije Jang Đijećijem i ministrom spoljnih poslova Vang Đijem i da je bio obilježen međusobnim optužbama i kršenjem dogovorenog protokola. prenio je Tanjug.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.