Zavod: Ne izrađujemo kratkoročnu prognozu vremena zbog nedostatka meteorološkog radara

0

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju saopštio je danas da ne izrađuje vrlo kratkoročnu prognozu vremena (nowcasting) zbog nedostatka meteorološkog radara koji bi omogućio pravovremeno otkrivanje i prepoznavanje opasnih meteoroloških pojava.

Ta institucija je na svom sajtu objavila analizu sinoptičke situacije nevremena koje je danas zahvatilo Crnu Goru.

„Sa sjevera kontinenta preko zapadne Evrope i zapadnog Mediterana otvarala se prostrana, duboka, visinska dolina i postepeno premještala istočnije, narušavajući termobarički greben iznad centralnog Mediterana i Balkana, koji je za dane vikenda i u ponedjeljak uslovljavao veoma toplo vrijeme u našoj zemlji. Već sinoć na sjeverozapadu i zapadu Balkana, a danas u Hrvatskoj, Bosni, Srbiji i u našoj zemlji stigla je relativno plitka visinska dolina sa serijom frontalnih talasa koji su mjestimično donijeli obilne padavine i olujni vjetar lokalno sa gradom“, istakli su iz Zavoda.

Oni su poručili da je vlažan i hladniji vazduh u sklopu navedene cirkulacije uslovio jaka uzlazna i dinamička kretanja, produkujući jake i obilne padavine, praćene olujnim južnim, a zatim i sjevernim vjetrom.

„U prilog navedenom tumačenju donosimo visinske karte 500 mb za strujnim poljem i izotermama, a u prizemlju polje pritiska na kojima se vidi slabi ciklon iznad južnog Jadrana u terminu kada su pojave bile najizraženije“, poručili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Naveli su da je na osnovu prognostičkog materijala sa kojim su raspolagali, Odsjek za analizu i prognozu vremena, od sredine prošle nedjelje najavljivao naglu promjenu vremena i lokalne nepogode.

„Od nedjelje u biltenima smo potvrđivali i izaženije i obilnije pljuskove i navodili mogućnost za lokalne nepogode. Na osnovu profesionalnih, službenih, sertifikovanih prognostičkih produkata Evropskog centra za srednjoročnu prognozu vremena ECMWF-a izdat je narandžasti meteoalaram u sjevernim i centralnim predjelima, a žuti za južne oblasti kao dovoljan stepen upozorenja na očekivane vremenske nepogode“, zaključili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.