Zaplijenjene cigarete pred Vrhovnim sudom

0

Vlada je pretprošle godine u Slobodnoj zoni Luke Bar zaplijenila oko 165 hiljada paketa cigareta, vrijednosti više desetina miliona evra.

Prema saznanjima RTCG-a, pravni zastupnici firmi koje su ostale bez cigareta obratili su se Vrhovnom sudu krajem prošle godine.

Oni su od tog suda tražili reviziju presude, nakon što je Upravni sud donio odluku kojima je potvrđeno oduzimanje cigareta.

Tokom 2021. i 2022. godine, prvo Vlada Zdravka Krivokapića, a zatim i Dritana Abazovića, pokrenule su aktivnosti suzbijanja šverc cigareta preko Luke Bar.

Prvi potez je bio donošenje odluke o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone Luke Bar u julu 2021. godine.

Uslijedila je kontrola poslovanja pravnih lica čija je djelatnost vezana za duvanske proizvode.

Do akcija zapljene cigareta došlo je nakon što je britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks saopštila u martu pretprošle godine,da se “samo preko Luke Bar svake godine prokrijumčari više od dvije milijarde cigareta koja dospijevaju na tržišta Evrope”.

Najveća akcija zapljene cigareta sprovedena je u maju iste godine, kada je zaplijenjena roba u vrijednosti, kako je tada rečeno, više desetina miliona evra.

Dio vlasnika cigareta koje su bile uskladištene u Luci Bar pokrenuli su postupke pred Upravnim sudom Crne Gore sa zahtjevom da im budu vraćene, ali je te njihove zahtjeve sud na jesen prošle godine odbacio.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.