Zakon o stečaju: Radnici KAP-a imaju veća prava od propisanih

0

U izvještaju inspekcije rada o uslovima u kojim rade radnici KAP-a u stečaju, koji je juče poslat Ministarstvu ekonomije, Uniji slobodnih sindikata i KAP-u stečaju, nema nijedne stavke koja bi ukazivala na kršenje zakonom zagarantovanih prava.

U izvještaju koji su sačinili glavna inspektorka rada Angelina Međedović, te inspektori za radne odnose i zapošljavanje, kao i zaštite na radu Vlatko Popović i Zlatko Popović, navodi se da nijesu mogli da vrše inspekcijski nadzor u skladu sa tim zakonom, jer nijesu nadležni za kompanije koje su u stečaju, ali da su obišli proizvodne pogone Anoda, Elektroliza i Livnica sa održavanjem i izvršili uvid u dokumentaciju.

U izvještaju, u koji je Pobjeda imala uvid, navodi se da je ukupno angažovano 395 lica, od kojih 324 po ugovorima na određeno (prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje), 71 lice po ugovorima o pružanju usluga, od kojih je 26 penzionera mlađih od 67 godina. Rade u petobrigadnom sistemu, što znači da tri dana rade, a dva su dana slobodni.

Konstatovali su da su od otvaranja stečaja bila samo dva prigovora stečajnom sudiji, koji su imali epilogu sudskom postupku.

Zarade se isplaćuju redovno i radnicima uručuju obračuni, isplaćuje se uvećanje po osnovu prekovremenog, smjenskog, prazničnog i noćnog rada, ali se ne uplaćuje dodatni doprinos za beneficirani staž, radnici imaju slobodne dane po raznim osnovama (114 odluka u 2020), kao što su vjenčanje, rođenje, smrt člana porodice, dobrovoljno davanje krvi, ljekarski pregledi, kao i odsustva po rješenjima o samoizolaciji, koja su 100 posto plaćena.

Konstatuju da je radnicima omogućeno korišćenje 12 slobodnih dana godišnje od 2019, a prethodno su imali pravo na šest.

“Dakle, evidentno je da su angažovanima po ugovoru na određeno obezbijeđena prava veća od propisanih Zakonom o stečaju, odnosno u skladu sa Zakonom o radu, osim prava na godišnji odmor u punom trajanju, ali se ide ka tome, kako je izjavio stečajni upravnik”, navode inspektori u izvještaju.

Naveli su da je 2020. ispitano 162 sredstva za rad, od kojih je van upotrebe stavljeno 11 kojim nijesu bile obezbijeđene propisane mjere zaštite na radu.

Obezbijeđen je zdravstveni pregled za 238 zaposlenih raspoređenih na 100 radnih mjesta sa posebnim uslovima rada.

Od 128 izvještaja Doma zdravlja, tri su sa mišljenjem da zaposleni na tim mjestima nijesu sposobni za rad, a Centar za zaštitu na radu je poslao prijedlog za njihovu preraspodjelu na druga radna mjesta.

U okviru KAP-a, navode, postoji ambulanta Doma zdravlja, koja godišnje obavi osam hiljada pregleda.

Navodi se da je od 2009. bilo ukupno 117 povreda na radu, a 44 od uvođenja stečaja 2013. godine.

Konstatovano je da se sprovode mjere prevencije Instituta za javno zdravlje za pandemiju. Nabavljeno je dovoljno platnenih maski, zaštitnih rukavica, kao i alkohol kao dezinfekciono sredstvo. Pojačane su mjere dezinfekcije radnih i sanitarnih prostorija, kao i vozila za organizovani prevoz zaposlenih, a redovno se rastvorom hlora dezinfikuju saobraćajnice i prilazne staze svim objektima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.